torsdag 29 januari 2009
Mer lådmaterial
Urmoder 4, del 2
Hanna kunde verkligen sticka riktiga lovikkavantar. Tjocka, tätstickade, inga glipor vid tummarna, väl kardade. Det mesta av detta har jag fortfarande kvar, för det är i det närmaste outslitligt. Till vår förstfödde stickade hon ett helt set - mössa med öronlappar, vantar och sockor, även de försedda med de karakteristiska snoddarna med små tofsar i änden. Naturligtvis har även de två andra barnen slitit på dessa plagg, förutom flera andra i olika storlekar genom åren.
Ett ytterligare intressant faktum fick vi oss till livs, för några år sedan, när en avlägsen anförvant börjat släktforska på makens farssida. Han hade lyckats spåra släkten så långt tillbaka som till slutet av 1400-talet. Den första anfadern hade uppenbarligen vandrat söderifrån, troligen från Tyskland, upp genom Finland och hamnat på östra sidan av Torne älv. Två av hans söner flyttade över älven till den västra, numera svenska sidan och en av dem, makens anfader, bosatte sig i byn Lovikka, den by som fått ge namn åt denna vantmodell, genom att man där en gång tog upp tillverkning i lite större skala. Modellen torde dock ha funnits tidigt på många ställen i Norrbotten.
Bilden på en ung Skogsviola med svärmors lovikkamössa på skulten, är tagen på Stenbäcken första gången jag tog min kärlek med dit. Vi hade känt varann ett par veckor i april 1963.
Vi har som sagt sparat och slitit på många vantar genom åren. I mina gömmor har jag två par, som vi aldrig använt (dock inte de som syns på bilden). Dom oanvända ska få finnas kvar som ett minne av vår strävsamma mor, farmor och svärmor, Hanna Elisabeth.
onsdag 28 januari 2009
Paradiset på distriktsarbetsterapin
Så här går det till:
tisdag 27 januari 2009
Besök i familjehistorien
måndag 26 januari 2009
Här är beviset!
lördag 24 januari 2009
Dåligt väder och skidåkning av alla slag....
onsdag 21 januari 2009
Än är jag inte för gammal!
När jag gick hem kände jag mig riktigt ung och tog en rejäl omväg med spänstiga steg för att riktigt känna hur frisk jag är! Dock är det så att jag faktiskt tagit vården ganska mycket mer i anspråk sedan jag blev pensionär. Jag har t.ex. vaccinerat mig mot influensa för första gången. Jag har varit inlagd på sjukhus för första gången sedan jag som åttaåring låg på epidemin för scharlakansfeber (undantag för BB förstås). Och jag har för första gången i mitt liv uppsökt sjukvården så ofta att jag blivit förunnad ett frikort!
Det är inte utan att man kan känna en lätt oro efter alla larmrapporter om alla åldringar, som kommer att behöva vård i framtiden och som våra yngre generationer inte kommer att ha råd att försörja. Som väl är har vi pensionen kvar, den som vi sparat ihop till under ett långt yrkesliv. "Så förhoppningsvis klarar jag väl att försörja mig själv ett tag till", tänkte jag under min spänstiga promenad.
När jag kom hem frågade maken om jag läst vad som stod i BT idag om våra pensioner. Det hade jag inte, men han visste att berätta att Försäkringskassan beräknar att pensionerna kommer att sänkas med 4 procent nästa år!!! Håhå, jaja! Och med den här förhoppningsvis tillfälliga regeringen vi har, får vi väl i alla fall fortsätta ett tag till att med våra skatter subventionera de yngre generationernas skattesänkningar.
Livet är inte rättvist, men jag kan i alla fall glädja mig åt att än är jag inte för gammal för att få gå till mammografin!
måndag 19 januari 2009
Farmor och ishockey
torsdag 15 januari 2009
Skämmigt eller?
onsdag 14 januari 2009
Man lär så länge man lever
Jag: Hur lång tid kan det ta att gå fram och tillbaka till Sjöbo torg? (Till saken hör att jag gärna vill ha ett mål för mina numera så gott som dagliga promenader.)
Maken: Det är väl inte så långt. Hur så?
Jag: Det är en arbetsterapeut som har öppnat en hjälpmedelsbutik där. Jag tänkte bl.a. prova en sax konstruerad för svaga och värkande händer. Man behöver inte använda tummarna utan det är ett par fjädrande skänklar som man klämmer ihop.
Maken: Ungefär som en sekatör?
Jag: Ja, och då kan jag också klippa naglarna på höger hand.
Maken: Va! Gör du inte det redan nu?!
Jag: Nej jag har aldrig klippt naglarna på höger hand med sax.
Maken: Hur gör du då?
Jag: Jag filar dom. Kan du klippa naglarna på höger hand?
Maken: Det har jag alltid gjort. (Därpå tar han tag i hushållssaxen och demonstrerar sina färdigheter) Enkelt!
Stum av beundran ser jag på hur han lätt och ledigt fixar till naglarna. Konstigt nog klarar jag det också när jag provar. Jag behöver bara hålla saxen lite rakare än jag gjort förut. Hur många färdigheter är det jag missat för att jag trott att det inte går? Ändå har jag ibland fått beröm för att jag är flexibel. Jag minns fortfarande med stolthet hur min körskollärare berömde mig för min förmåga att ta mig upp ur den garagenerfart full med snö, som han tvingat ner mig i. Varför har inte trial and error fungerat när det gäller nagelklippning?!
Jag ska i alla fall gå till Sjöbo torg och köpa min specialsax, åtminstone för mina värkande tummars skull!
tisdag 13 januari 2009
Komedi eller tragedi?
Det var länge sen jag skrattade så mycket på en teaterföreställning. I en del scener blev det faktiskt nästan farsartat. Men så här några dagar efteråt när jag tänker igenom vad som hände på scenen är det de tragiska figurerna och deras absurda julfirande, som ger den starkaste eftersmaken.
Alla de fyra kvinnorna på scenen gestaltar högst frustrerade karaktärer. Husets värdinna, som går omkring i sitt vackra, putsade hem och bara längtar efter kontakt och gemenskap med sin man, som i sin tur knappt ser henne, upptagen som han är med företag och affärer och annat långt viktigare än hustrun. Svägerskan, som helst av allt velat ha barn men inte fick några, dränker sorgerna i alkohol. Systern, en kontaktsökande bibliotekarie, som när hon äntligen lyckats ragga upp en karl att ta med sig till familjejulen, förnekar att hon alls är intresserad av någon intimare samvaro och förklarar sig helt ointresserad av sex. Och den unga kvinnan, vän i familjen, som väntar sitt fjärde barn (som hon inte vill ha) och inget högre önskar än att hennes slarver till karl skulle ta lite ansvar och inte bete sig som en barnunge själv.
Och männen sen! Kanske inte lika frustrerade, men väl "ofullgångna". De fyra männen i familjen befinner sig alla på olika sätt kvar i lekstadiet. Och den fjärde, inbjudne författaren, haussas av alla kvinnornas förväntningar på något nytt och spännande, fastän han är fullständigt okänd och bara har lyckats komma ut med en enda bok.
Visst är det karikatyrer, men författaren har ändå lyckats skapa trovärdiga om än skruvade typer. Jag gillar den här typen av "relationsdramer" gärna i komediform, som stimulerar mig att fundera över de psykologiska mekanismerna bakom karaktärernas beteende. Samtidigt som man har vansinnigt roligt.
Jag försökte ladda ner några bilder, men det tog för lång tid så jag lägger in webbadressen till teatern i stället: www.boras.se/kultur/stadsteatern
fredag 9 januari 2009
Urmoder 4
Idag ska jag presentera en urmoder som jag inte är släkt med, i alla fall inte genetiskt. Men ändå har hon stått mig mycket nära. Hanna Elisabeth Andersson, född 1903 i byn Piilijärvi i dåvarande Jukkasjärvi kommun, var nämligen min svärmor.
Jag har lagt in två bilder på Hanna. Den första är ett ateljéfoto, taget i samband med att hon förlovade sig med Lars Levi Andersson från Poultikasvaara i nuvarande Gällivare kommun. Han som senare skulle bli min svärfar. Den andra bilden är en teckning av sonsonen Mattias, gjord efter ett foto, taget på Hannas 75-årsdag. Det har gått femtiofem år mellan bilderna. Hon skulle komma att leva ytterligare ett antal år. Hanna dog 1990 87 år gammal.
Jag träffade Hanna första gången pingsten 1963 i Värnamo, där hon för tillfället hälsade på hos en av sina sex döttrar. Jag hade träffat den yngste av hennes tre söner på Viskadalens Folkhögskola samma vår.
Både hon och jag var nog lite blyga för varandra, men det första intrycket var gott och jag kände att hon tyckte om mig, liksom jag om henne. Hon var liten till växten och fortfarande i 60-årsåldern helt utan gråa hår. Det svarta håret hade hon stramt åtdraget i en knut i nacken. Jag tyckte att hon var vacker.
När jag sedan lärde känna min mans familj och också kommit upp till byn Lappeasuando och sett med egna ögon, förstod jag att han vuxit upp under helt andra livsbetingelser än jag själv. Men det fanns också något som var gemensamt med min uppväxt. Framför allt var det att både hans och mina föräldrars liv präglades av hårt arbete.
Hanna och Levi flyttade till byn Lappeasuando och bröt upp sitt eget nybygge i början av 1920-talet. Där fanns då redan två gårdar vid stranden av Kalix älv. Med Hannas och Levis bosättning där blev byn fullbordad. Fler gårdar har det inte blivit i Lappeasuando.
I vår moderna tid är det svårt att föreställa sig hur det kan vara att skapa sin framtid med sin egen kroppsliga arbetskraft och -vilja som enda insats. Att röja ett nybygge i Norrbottens inland alldeles nedanför odlingsgränsen krävde sin kvinna och man. Hanna var redan i tjugoårsåldern van att arbeta hårt. Hon kunde hantera både lie och räfsa, fiskeredskap, kniv och yxa och naturligtvis allt som hörde till hushållet.
Det första huset var ett timrat pörte, ett rum med öppen spis hopbyggt med en lada. I ladan lade man ut snaror för att fånga harar på vintrarna. Det var i mångt och mycket ett naturahushåll. Fisk fick man från älven och kött och bär från skogen och samerna som övernattade på sina vandringar till och från sommarbeteslanden betalade för sig med renkött. När jag kom in i familjen på tidigt 60-tal hade man tre kor, men tidigare hade man också haft får och gris. Foder till djuren fick man från slåttermyrarna ovanför odlingsgränsen. Det var ett tungt arbete att bärga höet, samla i lador på myren och dra hem det till gården under vintrarna när isen lagt sig.
Så kom då alla barnen. Jag har räknat ut att Hanna var gravid eller hade spädbarn att amma i tjugo år i sträck. Hon var gravid tolv gånger. Två av de senare graviditerna slutade i missfall. Ett barn, en dotter, dog några månader gammal, men nio nådde vuxen ålder.
1967 föddes vårt första barn. Vi bodde då i Boden och Hanna tog tåget från Gällivare för att komma och hälsa på sitt nya, tolfte barnbarn. På kvällen tittade vi på ett TV-program som handlade om p-piller. Hanna begrundade denna information och sade spontant: "Tänk om det hade funnits på min tid!" Jag replikerade lite aningslöst, att det var väl tur för annars hade jag nog inte träffat hennes yngste son, som var nummer sju i syskonskaran. Jag minns inte om hon svarade på detta, men senare har jag fått veta att hon steriliserades efter sista barnet 1942. Detta var säkert inte hennes egen idé, men det hände i en tid när steriliseringar kom "på modet". För Hanna och säkert många med henne i samma situation, kom detta som en befrielse. Den nutida uppmärksammade debatten kring 40-talets steriliseringskampanj har ju bara uppmärksammat de övergrepp som skedde. Att steriliseringarna också faktiskt räddade livet på många kvinnor, utslitna av hårt arbete och många graviditeter har man pratat väldigt lite om.
Det finns så oerhört mycket att berätta om Hanna och hennes liv. Att hon ville något annat med sitt liv, det vet jag, för det har hon själv sagt mig. Men ett blogginlägg kräver kortare text och jag har redan skrivit för länge. Jag kommer att skriva mer om Hanna senare och slutar nu med att uttrycka min tacksamhet att ha fått komma i kontakt med en verklighet långt från min egen. Det har berikat mitt liv.