tisdag 22 september 2009

Mera kärlek och fredagslyrik

Det handlar ofta om kärlek i Kulturhuset nu för tiden. Fredagslyriken - denna underbara institution med Gullvi Joans i spetsen - startade för säsongen i fredags. Eftersom vi bor vägg i vägg med Kulturhuset är det så lätt att slinka in och hämta biljett och sedan sätta sig tillrätta i Röda Rummet och lyssna till allehanda uppläsningar och ibland även musik.
Denna gång fick vi höra avsnitt ur Käbi Lareteis nya bok som bygger på brevväxlingen mellan henne och Ingmar Bergman. De båda blev oerhört förälskade och brevväxlade till att börja med i hemlighet. Båda levde i fasta relationer. Käbi höll fast vid att inte lägga bort titlarna med Ingmar på ett bra tag, trots att de båda uttryckte en stark attraktion och dragning till varandra från första början.
Jag har inte läst boken (än), men jag tror att Gullvi Joans har valt rätt "snälla brev", med många kärleksförklaringar. Något av breven från Ingmar uttrycker emellertid hans starka svartsjuka och man anar att han inte var lätt att leva med. De skildes så småningom, men förblev vänner hela livet.
I söndags tittade jag på Tom Ahlands film i SVT om Ingmar Bergmans hushållerska. Där fick man en annan bild av Bergman, en petimeter, perfektionist med ofta dåligt humör och som sällan visade uppskattning gentemot sin "hushållsslav".
Stora konstnärer är inte alltid stora människor i relation till sina närmaste.

Inga kommentarer: