onsdag 18 juni 2014

Fröken Nielsen


Snart är det midsommar. För vår del firas den på sedvanligt sätt sedan många år. Det blir med nära och kära på torpet Stenbäcken. Vi har alltid "hopalägge", som vi säger här, det vill säga - knytkalas. Det blir förstås sill i olika former, potatis, lök, gräddfil, men också sallader ost och lite annat. Och så dricka förstås.

I år ska jag överraska med en ny snaps, som jag inte tidigare bjudit på. Jag hittade den  i shopen på Fredrikshamnsfärjan, som vi turade med för ett par veckor sedan. Snapsen heter Fröken Nielsens sommarsnaps. Vem fröken Nielsen är vet jag inte, men troligen är hon väl släkt med namnen och snapsen Dr Nielsens bitter, som vi har köpt förut, efter att ha konstaterat att den är godare än Gammeldansk.

Nåväl, igår åt vi matje och färskpotatis till middag och passade då på att förhandssmaka på Fröken Nielsen. Jag måste säga att texten på flaskan håller vad den lovar. Så här står det på inbjudande danska:

"Fröken Nielsens Sommersnaps er helt sin egen. Med en let södlig duft som Eau de Vie og karakterfuld som hjemmelavet kryddersnaps.
Den fremstilles som en brändevin og krydres med den danske sommers bär og hyldeblomst. Og som prikken över i'et - et lille streif af blomsten fra vildtvoksende humle.
Nyd et lille glas med Fröken Nielsens Sommersnaps i ny og nä, med en god öl, en dejlig frokost, en kop kaffe eller bare i godt selskap."

Jag fixade inte att skriva ä och ö på danska. Hoppas jag blir förlåten för detta!

1 kommentar:

Polargrevinnan sa...

En god snaps till midsommar. Skååål!
Ha en trevlig midsommar.
Kram Vila