torsdag 19 juni 2014

KomstadDet finns en riktig pärla i mina söners hemkommun, Sävsjö, en av de så kallade höglandskommunerna i Jönköpings län. Pärlan heter Komstad och är en idyllisk gammal by, med bevarade och rekonstruerade byggnader från gamla tider, och  med den fina kvarnen som höjdpunkt.

I den gångna helgen besökte vi sönerna och åkte ut till Komstad, där vi faktiskt inte varit tidigare. Det var så fantastiskt fint, inte bara byggnader och vatten. Runt byn finns det dessutom underbara blomsterängar  som är klassade som riksintresse för naturvården.

Det finns mycket att berätta om Komstad. Bland annat historien om bygdens store son, Jonas Brunk, född redan omkring år 1600. Han lämnade Småland under orostiderna på 1600-talet och gick till sjöss och blev så småningom sjökapten. Brunk emigrerade till Amerika, där han köpte mark och blev en betydande man. Stadsdelen Bronx i New York fick sitt namn efter Jonas Brunk. Med detta ämne som tema, satte sonen upp en skruvad revy i Sävsjö för ett par år sedan. Nu ska det bli mer skådespel i Komstad. På tisdag är det premiär för ett vandrande skådespel, som skildrar händelser ut Komstads historia. Och maken och jag tar en ny tur till Småland för att titta på detta, där bland andra sonsonen Albin medverkar. Klart att farfar och farmor ska finnas på plats. Och en rapport från evenmanget kommer väl så småningom.Inga kommentarer: