tisdag 1 augusti 2017

Barnkalaset

När regeringskrisen blommade som mest, fick jag igång datorn och beredde mig på att skriva ett rykande färskt inlägg. Tror någon att min gamla laptop i stugan var mig trogen. Nej, krångel igen. Så när det stormade som mest satt jag och uttryckte mina åsikter (eller delade dom med maken) framför TV:n.

Nu verkar det ha lugnat ner sig efter tumultet i politiken, som alliansen ställt till med. Men faktum kvarstår: Hur ska dom bära sig åt i alliansen att bringa ordning i sina egna led?
För första gången (tror jag) har jag bevittnat att de två tidningarna, det röda Aftonbladet och den blå (för att inte säga mörkblå ) Borås Tidning har intagit samma ståndpunkt, nämligen att anse att alliansen borde nöja sig med det den hittills uppnått och inte ställa till mer kaos. I all synnerhet, som de inte har någon plan för hur de skulle agera om regeringen tvingas avgå.

Så här sammanfattar BT:s ledarskribent sitt inlägg:
"Man kan undra hur turerna gick inne på Alliansens möte. Klart verkar vara att Ebba Busch Thor (KD) var snabb med att vilja gå vidare med misstroendeprocessen. Vågar vi gissa att det var Centerpartiet eller Liberalerna som höll emot? Nu har Alliansen köpt sig tid. Men villrådigheten kring hur Alliansen skulle agera ställer ett stort frågetecken efter de borgerligas eventuella regeringsfähighet.

Karin Pettersson uttrycker samma sak, om än i lite mer drastiska ordalag. Hon citerar bl.a. den moderate f.d. försvarsministern Mikael Odenberg, som tar avstånd från Alliansens alltför snabba utspel. Därefter skriver hon följande:
"Det gick faktiskt inte att dra någon annan slutsats efter att ha lyssnat på kommentarerna från Annie Lööf och Jan Björklund. De hade uppenbart inte tänkt igenom vad det skulle innebära om Stefan Löfven bestämde sig för att avgå. "Det får vi ta ställning till då", sa Annie Lööf i Sveriges Radio.
Man häpnar.
Om det är något som står klart efter de senaste dagarnas cirkus är att Centerpartiet och Liberalerna inte tvekar att skapa politiskt kalabalik med hjälp av Jimmie Åkesson. De medverkar uppenbarligen gärna till regeringskris, utan att ha någon Idé om vad som ska hända sen.
Denna osäkerhet är skadlig för Sverige, och om Alliansen i höst väljer att gå vidare med att fälla Hultqvist måste de avkrävas svar på vad planen är. Stefan Löfven har inte hanterat it-krisen bra under de gångna veckorna. Men igår (Säg i torsdags. min anm.) fanns det bara en vuxen i rummet på det barnkalas som svensk politik ibland verkar ha urartat till. Och det var statsministern.

Så långt politiken.

I söndags hade vi besök av systerdotter Lina med familj. Tre glada barn intog vårt smultronställe och tillsammans med sina föräldrar förgyllde de vår dag. Härligt med ungar i huset. Det hela avslutades med hattprovning (som jag fotograferade, men tyvärr misslyckades att föra över till datorn). En härlig dag och ett äkta barnkalas!1 kommentar:

Polargrevinnan sa...

Ja, det här med politik är inte lätt att förstå sig på.
Någon regeringskris blev det inte, tack o lov.
Men alliansen "röt" till i kväll. Nu ska de bestämma hur nyanlända och ungdomar
utan gymnasieutbildning skall få jobb. Blir det något av detta? Ja, vi får väl se
om de får andra partier med sig.
Du skrev om att du haft besök. Jag har också haft det. Ett barnbarn med sina tvilling-
pojkar, som är 4 år. Gammelfarmor - det låter inte så roligt men det är roligt att
få uppleva ännu en generation.
Vilken härlig sommardag det har varit idag. Jag var på torget och köpte svenska
jordgubbar. Det var sista skörden sa min handlare.
Ha det bra
Kram Viola