torsdag 7 september 2017

Tillbaka till sta'n

Nja, helt tillbaka till stan är vi väl inte än, men det eviga regnandet blev orsaken till att vi har blivit "stabor" igen för några dagar. Och nog märks det i stan att sensommaren börjar övergå i höst, åtminstone på kulturens område. Det är så mycket på gång. På tisdagarna ordnas intressanta möten med kända kulturpersonligheter. Snart börjar teaterpremiärerna, konstutställningarna avlöser varandra och vi startar studiecirklar och kören kommer igång igen. Visst är det trevligt att bo i stan också. Och stugan står ju där den står, välkomnande när vi vill njuta skogsdoften igen.


Vi kom in till stan på måndagskvällen. På tisdagen var det dags för första "Tisdagar på kulturhuset". Två intressanta kvinnor möts på tribunen i teaterfoajén. Martina Montelius, författare, dramatiker och regissör. Martina gästspelar vid två tillfällen i höst med sin populära pratshow "I knät på Martina Montelius".
Gäst hos Martina Montelius är Lena Andersson - författare, journalist, litteraturkritiker i SVD, krönikör i DN och Fokus samt en av rösterna i Sveriges Radios program Allvarligt talat.

Det blev en fantastiskt rolig upptakt på Kulturhuset. Enligt programmet presenterar Martina in talkshow så här: "Poängen med min talkshow är att bara de som är här just den kvällen, får vara med om samtalet. Inget sparas, inget spelas in, inget sänds. Något händer med samtalet när det bara är mellan oss." Säger Martina Montelius som enligt arrangören "kommer att slå ner som en bomb i Kulturhuset i höst."

En bomb har redan brisserat. Nästa bomb kommer den 7 november, då Martina gästas av Lo Kauppi. Missa inte det, som programledarna i TV brukar säga.


Ja, så har gatukonstfestivalen No Limmit dragit in i staden. Vi tog en tur för att titta på hur långt konstnärerna hunnit. Det har ju varit en del problem med regnandet, men idag målas det för fullt på husfasder i staden för tredje gången. Tio konstnärer, idel kända namn i branschen,  är i full gång med sina verk. Hoppas att det trots varningar om regn ändå ska fungera så de hinner bli färdiga till helgen, när det hela ska avslutas. Men målningarna blir ju kvar och pryder staden och glädjer oss som bor i den.
Det var allt för den här gången. Hoppas att jag får ändan ur vagnen och kan återge andra upplevelser i höst i denna min hem- och kulturstad.

Inga kommentarer: