torsdag 10 september 2009

Kärlek på äldre dar....

.... är numera temat för Jan Myrdal, när han är ute och pratar med och för folk. Detta gjorde han i tisdags på kulturkväll i Borås kulturhus. Nästan fullsatt var det i stora salongen på teatern. Och vi som tog oss dit fick verkligen lön för mödan.

Jan Myrdal, denne kontroversielle man, som vi följt genom åren genom hans böcker, essäer, politiska debattinlägg osv, osv, har nu kommit med ännu en personlig bok - "Kärlek på äldre dar". Myrdal, nu 82 år, har gift sig för fjärde gången med den 33 år yngre Andrea. Om detta och om sin syn på kärlek och samlevnad i stort berättade han innerligt och varmt, påtagligt påverkad av den "tur" han tycker sig ha haft när han mötte Andrea.

Efter att livskamraten under ett halvt sekel, Gun Kessle, hade avlidit, ställde Jan Myrdal in sig på att nu skulle livet börja slutta utför. Han hade genomgått by pass-operation, hade dåliga knän och lite svårt att röra sig. Han fick hemtjänst, färdtjänst och trygghetslarm.

För Jan Myrdal var det otänkbart att överge Gun när hon var sjuk. Han betonade starkt det ansvar man har för varandra när man valt att leva ihop. Man skiljer sig inte för att partnern blir gammal och sjuk. Man skiljer sig inte heller på grund av att den ene varit otrogen - det är inte en tillräcklig anledning. Man skiljer sig om man kommer till ett stadium när man vill gå olika vägar i livet. Man har ansvar för varandra men också för sig själv.

Jag har sällan hört någon som talat så trovärdigt och varmt om tvåsamheten. När Gun dog hade han inte levt utan partner sedan tonåren. Han hade ställt in sig på ett annorlunda ensamt "gubbliv" med hemtjänst och trygghetslarm. Men Andrea friade på skottdagen och livet tog en ny oväntad vändning. Det är en underbar och rörande historia. Och åldersskillnaden spelar alls ingen roll. Kärleken ser inga sådana begränsningar påpekar Jan Myrdal.



Men i mitt stilla sinne kan jag trots allt inte låta bli att undra hur ofta det händer, att en 42-årig man friar till en 81-årig kvinna.

1 kommentar:

Mattias Linder sa...

Kanske inte riktigt med den åldersskillnaden. Men trenden har börjat vända. Det är vanligare idag att yngre killar och mogna kvinnor slår sina påsar ihop. Se bara på Zlatan.

Hälsar en numera mogen man