onsdag 29 juni 2011

Smultron



Finns det något som kittlar smaklökarna mer än färska vilda bär?! Smultronen kommer först. Jag plockade lite på tomten och blev sugen på att hitta mer. Och visst! Nu börjar de mogna i dikena vid småvägarna runt stugan. Jag behövde bara gå ett par hundra meter för att få tillräckligt till en dessert åt oss båda. Färska smultron och vaniljglass och ett litet glas madeira därtill. Mums!

tisdag 28 juni 2011

Lättsinnigt...

Det är så skööönt, när värmen kommer. Allting blir så mycket lättare. Igår steg jag upp redan före sex. Det var redan varmt. Luften stod still. Sjön låg spegelblank. Det var som gjort för bryggkaffe. Men jag hade antecknat tvättstugan i stan. Det var bara att lassa in smutstvätten i bilen och köra iväg.

I lägenheten kändes det lite unket. Upp med fönstren och balkongdörren! Men solen flödade och vi har en torkvinda på gården, så tvätten fick hänga ute och få den speciella doft av renhet, som den aldrig kan få, när man torkar inomhus. Den sista tvätten packade jag ner i en kasse och tog med ut till stugan. Vi har en torkvinda där också.

Maken hade varit flitig på förmiddagen och huggit upp björkveden, som legat till tork bakom vedboden. Nu hade han dragit av sig arbetskläderna och gick omkring i shorts och solhatt och själv var jag inte sen att få av mig kläderna. Sjön låg så inbjudande. Äntligen tillräckligt varmt i vattnet för att ta en riktig simtur. För första gången i år sam jag ut förbi näckrosbältet närmast stranden, tills jag kände det svala stråket, där vattnet strömmar mot bäckmynningen.

Vattnet i vår sjö är så sagolikt mjukt. Jag älskar att låta mig omslutas av detta dunkla sammmetslena vatten. När man som jag är lite tung och stel numera, är det ljuvligt att få känna sig så lätt och svävande som man bara kan göra i vatten.

Maten blir också lättvindig sådana här varma sommardagar. Maken tände grillen och jag blandade en lammfärs med fetaost och oliver och kryddade med vitlök, oregano, salt och peppar. Jag formade färsen till avlånga kebaber och bar ut till grillen att anrättas av maken. Stekt färskpotatis med gräslök och skivade tomater med min egenhändigt odlade basilika, olivolja, svartpeppar och flingsalt. Enkelt och gott så det förslår.

Och tänk! Tack vare en ovanligt lugn midsommarafton, fanns det rödvin kvar i skåpet. Så avslutades denna lättsinniga tisdag i slutet av juni.

måndag 20 juni 2011

Midsommarstädning




Så här i midsommartid tog jag mig för att städa stugan ordentligt. Särskilt fint tyckte jag att det blev i vårt nyrenoverade kök. Det blev så ljust och somrigt runt fönstren med den ljusa tapeten och pärlsponten och det nylagda golvet blänkte efter såptvätten. Ibland är det faktiskt riktigt roligt att städa!



Soffhörnet känns riktigt inbjudande...



... och mina vita mårbackapelargoner står sig fint mot den grönrutiga gardinen.



Synd bara att inte solen ville skina, men vår fina sjöutsikt finns där alltid. Och vilken härlig lummig grönska i midsommartid!

lördag 18 juni 2011

Att brodera en tavla



Hemkommen efter resan går jag runt i stugan och trädgården och kollar in mina blommor. Det är nästan det första jag gör, när jag kommer hit ut. Nu hade vi varit borta i tio dagar under den mest intensiva växtperioden och det hade förändrats en hel del till det mer prunkande och lummiga.

Men jag har också några blommor, som aldrig förändras. Det är de som hänger på väggarna. På stugväggen vid altanen har jag ett par sådana rariteter. Det är två små tavlor, som min mamma broderade till sitt och pappas första hem, en enrumslägenhet på övervåningen i morfars och mormors hus, med järnspis och kakelugn. Badrummet var en lavoar med handfat och kanna, som stod i en liten förbindelsegång mellan köket och rummet. De bodde där från 1939, när de gifte sig till 1947 när de hade byggt ett eget hus. Då var jag fem år och jag minns mycket väl hur det såg ut i den lilla lägenheten, som vi flyttade från.

De båda tavlorna har alltså funnits i mitt hem så länge jag minns. När mamma gått bort i november 2001, tog jag hand om tavlorna. Inte för att de var speciellt snygga. Men för att jag tänker på min mamma. Hon var bara nitton år när hon gifte sig. Innan dess hade hon arbetat på syateljé på Kinna Damekipering. Hon hade lärt upp sig till en riktig finsömmerska. Mamma Dagmar gick ut folkskolan med bara stora och små a:n i betyget. Lärarinnan ville att hon skulle fortsätta i realskolan. Men Dagmar ville inte. "Det var ju bara 'fina' barn som gick där". Så hon började som lärling och blev en mycket duktig sömmerska. Hon broderade tavlorna innan hon gifte sig. En tonåring, som hade träffat en åtta år äldre man. En man som hon skulle leva med i många år och som hon, som jag tror och vet, var mycket lycklig med. För mig är tavlorna en symbol. En symbol för en ung flickas drömmar om ett lyckligt liv.



Så småningom lärde jag mig själv att brodera på stramalj. Gissa vem som lärde mig det! På altanen finns ett rosenbroderi, som jag gjorde många år senare. Jag tänker med tacksamhet på min mamma Dagmar för att hon gav mig möjlighet att upptäcka glädjen i att skapa med mina händer. Genom alla år med intellektuell yrkesverksamhet har jag alltid funnit ro och tillfredsställelse genom handarbete och annat skapande. Tack lilla mamma i din handahimmel!

tisdag 14 juni 2011

Hemma igen

Vi kom hem igår efter en tio dagar lång resa. Anledningen till resan var sorglig: begravning av kära svägerskan Hjördis, som nu kommit till sista vilan. Men ändå - det var förunderligt att komma upp ovan Polcirkeln igen, just i denna midnattsolens tid. För min del var det ganska länge sedan nu. Vi har rest till Gällivare vid andra tider de senaste åren. Jag fick väldigt lite bilder med mig hem. Det var liksom inte läge att fotografera. Kanske skriver jag lite mer om denna färd, när jag hunnit smälta intrycken.



Efter en mellanlandning på ett par dagar hos dottern i Stockholm kom vi så hem igen och efter en natt i stan har vi nu landat i stugan. Det hinner hända mycket på en och en halv vecka, minsann. Akvilejorna blommade för fullt, de hade knappt börjat, när vi for. Det här rosa exemplaret, som står vid vår baksidealtan, hade nått en imponerande höjd - nästan en meter!



Och våra rhododenron sen! Kolla!

Vi kan nästan konkurrera med Annelundsparken. Skönt att vara hemma igen!

fredag 3 juni 2011

Junimorgon



Det var en sådan underbar morgon. När jag klev ur sängen vid halv sju-tiden låg fortfarande dimman över sjön, men den var på väg att lätta och en halvtimme senare såg jag sjön ligga spegelklar i strålande sol. Sådana morgnar är jag inte avundsjuk på stugägarna på andra sidan sjön, som har kvällssol. Nej, minsann, nu kunde vi ta årets första bryggkaffe i dubbel bemärkelse....



....medan taltrastarna spelade och talgoxungarna i holken på björken vid bryggan högljutt ropade på mera mat.
Och maken plockade pors att krydda sitt brännvin med...



Visst, jag hoppade i spat också, men det blev det ingen bild på.