torsdag 5 april 2012

Långfredag 2012Vi åkte ut till stugan igår för att rusta för helgen. Idag, Långfredag, är det full vinter igen, det snöar, för en vecka sedan var det nästan +20. Ja, ja, det är ju april.

Det blev lite påskpynt i år också och som vanligt kommer nostalgikänslorna fram. Grejer från olika epoker i livet åstadkommer alltid sådana känslor för en traditionalist som jag. Vinjettbilden föreställer en tupp och en lite omaka höna, som jag har ställt upp på spiselkransen. Tuppen är en känd produkt, föregångaren till den kända Torsåstuppen, symbolen för Torsås kommun i södra Kalmar län. Det finns många kopior av denna tupp, men vår tupp är gjord av den ursprunglige skaparen, en slöjdare i den lilla byn Bidalite, mellan Torsås och Gullabo. Vi ägde en gång ett torp i de trakterna och köpte tuppen direkt av tillverkaren. Den står numera alltid på den öppna spisen, men till påsk får den stå längst fram.

Hönan är av betydligt senare datum. Jag fick den av mina arbetskamrater, som jag bjudit på tjejfest här ute i stugan en gång. Kompisarna tyckte att hönan passade mig. Jag vet inte riktigt varför, men visst, vimsig som en höna är jag väl ibland och jag kacklar nog rätt mycket också!De här små hönsen är gjorda av snäckor. Maken köpte dem i Oslo en gång på 80-talet. Vår dotter fick dem, men de har blivit kvar hos oss, fast hon inte har bott med oss på många år. Hon är emellertid noga med att påpeka att snäckhönsen är hennes och med tanke på alla flytt hon har gjort under åren, har de nog varit tryggare hos oss. Nu skulle hon dock kunna ta dem till sig, när hon fått ordning på sitt eget boende.Här är det äldsta föremålet i samlingen. Mammas äggkorg i porslin, tillverkad av Rörstrands porslinsfabrik. Den har funnits i familjen så länge jag minns. Mamma hade alltid ägg i den, i alla fall när hon fått ägg från vår faster Signe. Då stod den i skafferiet. Till påsk kom den fram på bordet och vi lade våra målade ägg i den till påskaftonen. Jag fick den av henne för ganska länge sedan och sen barnbarnen kom brukar jag lägga godis i den.Sista bilden visar en rolig höna, kreerad av min bästis, Gugge. En gång deltog vi i en påskmarknad i Småland, jag tror det var i Ingatorp i Eksjötrakten. Gugge hade sytt ett antal hönor och det var nog den av våra produkter, som gick bäst på den marknaden. Jag har för mig att det bara var en höna kvar och jag fick den. Den är väldigt finurligt gjord. Man kan sticka in handen under en vinge och upptäcka att det finns något trevligt under hönan. I år lite fina chokladägg. Precis, som det ska vara på påsken.

Glad Påsk önskar jag alla mina läsare!

3 kommentarer:

Långa Skuggan sa...

Undrar om inte jag har en sån där Torsåstupp nånstans i gömmorna på Stenbäcken. Har du levererat nån sån dit?

Skogsviola sa...

Mamma och pappa köpte en, när dom var hos oss på Hyltan, tror jag iaf. Dom köpte nog en som present till Erik också,

Polargrevinnan sa...

Jag har också några nostalgiska påsk- hönor -tuppar och kycklingar. Alltid roligt att plocka fram dem.
Jag har satt mig vid datorn en stund, sen blir det att ta itu med påskbuffén.
Önskar dig en GLAD PÅSK.
Kram Viola