tisdag 9 juli 2013

Visfestival
I fredags var vi på visfestival. Det var länge sen sist. Visfestivaler hör inte till vanligheten nu för tiden. Men det har ju alltid funnits visentusiaster, även om antalet varierat. Sedan fem år tillbaka finns en festival i den lilla byn Fänneslunda mellan Ulricehamn och Borås. Eldsjälen bakom det dela heter Stefan Sandström. Han ger verkligen skäl till det epitetet. Nu för femte året i rad lägger han ner massor med tid och pengar, för att vi visälskare ska få en riktigt härlig upplevelse vid den gamla kyrkoruinen i Fänneslunda.

Arrangören har haft otur med vädret tidigare, men nu strålade solen och bjöd in till musikgemenskapen från sin allra bästa sida. Det började med tävlingen Visupp, en tävling för unga musiktalanger med eget komponerat material. Det visade sig att alla deltagare hade gått någon form av utbildning, framför allt på olika folkhögskolor, vilket gläder ett gammalt folkbildarhjärta.

Ja, sedan fortsatte det med alltmer kända röster. En tjej som tidigare haft framgång i Visupp var Anne-li And. Hon tolkade sina egna och andras visor med en fantastisk röst och utstrålning. Henne vill vi höra mer av.

Det blev ganska så kyligt framåt kvällen. Vi fick hämta filtar och sittdynor i bilen och kura ihop oss tätt tillsammans. Men artisterna värmde och det blev en härlig stämning.

Ingen kunde dock slå Lasse Tennander. Jag har inte tidigare hört honom live och det blev en fantastisk upplevelse. Vilken röst och utstrålning, för att inte tala om hans gitarrspel. Hans egna visor är härliga att lyssna till både vad det gäller musik och texter. Men den starkaste upplevelsen var hans tolkning av Evert Taubes "Så länge skutan kan gå". När Lasse presenterade den visan förbjöd han oss i publiken att sjunga med. "I så fall får ni göra det tyst" sa han, "för detta är ingen allsångslåt!"

Och vilken känsla det blev. Den visan innehåller så mycket av levnadskonst och för mig, blev det just nu lite extra känsligt. Den berör ju det som jag, på ett sätt försökte formulera i mitt förra inlägg. Tack Lasse Tennander för den tolkningen.

Jag blev också förtjust i den glade göteborgaren från Haga, Matts Westling. Jag hade faktiskt inte hört talas om honom och det blev en positiv överraskning. Jag länkar till en låt, som tydligen är en av hans kändare. Flera i publiken sjöng med i "Perfekt". Klicka bara på länken nedan, så får ni höra!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=im-v-KZZfww

2 kommentarer:

Polargrevinnan sa...

Bra vissångare är trevligt att höra på. Jag håller med om att det inte är så många festivaler med vissångare.
Oftast framträder de i mindre sammanhang.
Önskar dig en trevlig helg.
Kram Viola

jchris sa...

Hej.
Jag sitter och kollar igenom en massa inlägg från sommarens visfestivaler. Vill bara tipsa dig och dina läsare inför kommande år om festivallistan på http://www.nordvisa.org/
Vi försöker ha med alla visfestivaler i Norden och om någon saknas där vill vi väldigt gärna ha tips.
/chris Jangelöv, NordVisa