onsdag 29 juli 2009

Gällivareresan del 1

Så var det dags igen för den långa resan till släkten i Gällivare. Vilken gång i ordningen för min del vet jag inte, men jag tror att detta var sjätte eller sjunde bilresan. Denna gång tillsammans med sonen Mattias och hans familj. Vi startade den gemensamma resan i Sävsjö och när vi var framme i Gällivare stod mätaren på 158 mil. En gång i tiden, när vi bodde i Kalmar, (som i och för sig ligger lite längre söderut) räknade vi ut att om vi vände på kartan och körde lika långt söderut, skulle vi hamna i Milano.


När man reser med barn kan man förstås inte ta hela resan på en gång utan vi delade upp i tre etapper med två övernattningar. Första etappen gick till Årsunda, strax söder om Sandviken. Efter diverse turer, bl.a. en avstickare till Omberg och besök på bilverkstad i Vadstena anlände vi till den bokade övernattningsplatsen. Det visade sig vara en stor villa i närheten av en campingplats vid Storsjön. Villan utgjorde en anläggning för rörelsehindrade och man hyrde ut några rum på andra våning. Det var en underbart vacker kväll. Sjön låg som en spegel och vi hoppade i för ett svalkande bad, så fort vi kånkat in våra grejor. Vi var helt ensamma i huset och kunde använda kök och grillplats för oss själva. Detta var så bra boende så vi bokade även för hemvägen.


Albin, Anneli och Tilda på trappan framför vårt "chateau".


Mattias sköter grillningen under överinseende av Inge.


I väntan på maten

Dagen efter fortsatte vi norrut med destination Vännäs, där Inges syster Maria väntade oss. Väl framme där hade vi avverkat tio landskap: Småland, Östergötland, Närke, Västmanland, Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Medelpad, Ångermanland och Västerbotten. Och fler skulle det bli. Maria välkomnade oss med god mat förstås och vi trängde ihop oss i hennes tvåa och njöt av hennes gästfrihet. Det blev ett signum för hela resan, vart vi kom kände vi oss välkomna och efterlängtade.

Inge och Albin på rastplats i Hälsingland


Ny rastplats, denna gång vid Höga kustenbron. Albin klev upp på bordet för att få ännu bättre utsikt.
Detta var första delen av reseskildringen. Mera kommer snart.