tisdag 13 november 2012

Möte med författare

 
Bland det roligaste jag vet är att få möta författare, som berättar om sig själva och sitt skrivande. De allra flesta jag mött på det sättet har visat sig vara minst lika goda muntliga berättare som skriftliga. Till de allra mest inspirerande hör utan tvekan Majgull Axelsson.

Första gången jag mötte Majgull som berättare, var faktiskt i radion. Sent på kvällen gick ett program, där goda berättare möttes och levererade skrönor av alla de slag. Senare togs programidén över av TV, men jag tyckte aldrig att det var lika bra. Det blev liksom mer suggestivt, när man inte stördes av av bilden. Majgull drog en skröna om en kvinna från hemstaden Nässjö. En vanlig kvinna, men det var något mystiskt med henne. Allt lät verkligen som något som faktiskt hänt. Jag var helt fascinerad av historien, fast jag nu inte kommer ihåg detaljerna.

Nästa gång jag träffade Majgull Axelsson var, när jag som ansvarig för kulturkvällarna på Fristads Folkhögskola, hade bjudit in henne att medverka. Hon kom ganska tidigt på dagen och vi fick tillfälle att umgås och prata med varandra. Majgull kändes som en bästis redan efter ett kort samtal och det blev riktigt personligt.

Vid det tillfället hade hennes genombrottsroman Aprilhäxan gjort stor succé och belönats med Augustpriset. Jag hade läst både den och den efterföljande romanen Slumpvandring med stor behållning och hon hade kommit att bli en av mina favoritförfattare.

Den bok, som var aktuell vid framträdandet i Fristad var den som jag har kommit att uppskatta mest hittills av de jag läst nämligen Den jag aldrig var. Den handlar om en kvinna Mary-Marie, som upplever två alternativa identiteter. Det är en välskriven och spännande bok. Identitetsproblematik har alltid fascinerat mig. Vem är du, vem är jag egentligen? Majgull berättade att idén till den här romanen startade i skrönan från det där radioprogrammet flera år tidigare. Om kvinnan i Nässjö med sin dunkla historia.

Jag har läst och njutit av även de följande romanerna, Is och vatten vatten och is och den senast utkomna Moderspassion. I måndags på Kulturhuset berättade Majgull Axelsson att hon har en ny bok på gång. Hon hann bara antyda lite om bakgrunden till den nya boken. Om jag fattade rätt bygger den på samtal som Majgull avlyssnat på offentliga platser.

Det blev ett trevligt sammanträffande på dagens Fredagslyrik på Borås Stadsteaters lilla scen. Där läste skådespelarna Gullvi Joans och Fredrik Nilsson avsnitt ur en bok vars författare (jag har redan glömt namnet) använt samma idé att avlyssna samtal. Skillnaden var bara att nu var det fråga om direkta citat. Dessutom lästes texter av Claes Andersson, Jonas Gardell och Fredrik Lindström. Temat var vår mänskliga oförmåga att upprätthålla kommunikationen med vår medmänniskor på ett djupare plan. "Det är därför vi pratar så mycket om vädret", sa Gullvi Joans.
 Och jag säger bara, tack och lov för Kulturhuset! Där får vi möta människor som förmår hålla kommunikationen levande.
  


 

4 kommentarer:

Skogsviola sa...

Jag råkade trycka på citatknappen, när jag skulle skriva om Fredagslyriken. Det är emellertid inget citat, det är mina egna ord, men jag ids inte redigera om det!

messan sa...

Jag måste säga att jag nästan är lite avvis på dig som träffat henne. Har läst flera av hennes böcker.

Låter som ni hade det riktigt gott i fredags...mums vilken god mat du gör. Sjötunga är gott och tycker som du att den går att byta ut, blir minst lika gott med annan fisk.
Kramar

messan sa...

Vilken rolig tradition ni har. När barnen var riktigt små hade jag och vännina en tradition att göra julgodis när alla barnen var med en stund och sen lekte. Sen blev det fikastund med allt gott. En rolig och god tradition.
Kram till dig

Polargrevinnan sa...

Jag gillar också Majgull Axelsons böcker. Det måste vara trevligt att ha träffat henne personligen.
Jag ska nog sätta upp hennes senaste bok på önskelistan till jul.
Ha det bra!
Kram Viola