tisdag 8 januari 2013

Nu är jula slut.....


......och grana kastas ut och ingen fästman har jag heller! Ja, det sista var ju i och för sig sant, men saknar relevans nu för tiden. Men nu är julen slut och vardagen har börjat. Det är faktiskt skönt att få lite ordning på veckodagarna igen.

Det enda som inte är undanröjt är den här fina amaryllisen. Den hängde i en kasse på dörrhandtaget, när vi kom in till lägenheten en dag under stugvistelsen. Det är vår hyresvärd, som agerar tomte och presentar oss med en blomma till jul. Det gör han varje år och denna gång var han ovanligt generös, det brukar vara lite enklare blommor. Amaryllisen har inte slagit ut förrän den senaste veckan och just nu är den riktigt praktfull. 


Visst har vi haft en skön jul ute i stugan som vanligt. Dottern kom två dagar före julafton och bidrog till pysslandet. Hon gjorde julgranskaramellerna, ett sant nöje enligt henne själv. Granen klär vi tillsammans. I år köpte vi granen för första gången sen vi började jula i stugan. Vi hade inga att avverka på tomten och jag medger att granen nog är bland de finaste vi haft.

På julaftons morgon hade det snöat precis lagom mycket för att få den rätta julstämningen. Den obligatoriska morgonpromenaden med åtföljande bastubad och dopp i vaken skedde i absolut lagom kyla och ingen blåst. Dottern betygsatte detta bad som det tredje bästa någonsin. Vilka två som varit bättre, förtäljer inte historien.

Vi äter mycket gott vid jul, det är nästan det viktigaste. Detta har jag emellertid ingen lust att skriva om, vi äter fortfarande lite rester. Och julklapparna under granen är få nu för tiden. Men bokklappar byter vi.
Av maken fick jag hela Vibeke Olssons svit om Bricken, sågverksungen. Min syster och jag lyssnade till författaren på Kulturhuset i höstas och jag blev helt tagen. Så detta var en önskeklapp liksom även......

....klappen från dottern, Jonas Gardells filmatiserade  Torka aldrig tårar utan handskar, första delen, som heter Kärleken. Jag såg serien på TV och blev mycket tagen. Som alltid får man så mycket mer, när man läser boken. Jag sträckläste boken på några dagar och ser fram emot publiceringen av nästa del.

Ja, sen förlöpte helgen med mycket god samvaro. På juldagen kom Mattias med sin familj och stannade ett par nätter. Det nya året vakades som vanligt in tillsammans med min bror och svägerska och sedan dök nästa son, Daniel, upp med hustru Anna. Men då var vi överens om att lämna stugan åt sitt öde och umgås i stan istället. Det är faktiskt trevligt det också. Och så avslutades helgerna i Kinna på Trettondagsafton hos syster och svåger.

Igår åkte vi ut till stugan och städade ut den fina granen och annat julpynt. Och det känns skönt att börja blicka fram mot våren. Vi stannade till på Coop Forum på hemvägen och tänk, de hade plockat fram hela ställningarna med fröpåsar! Jag kände hur det börja krypa i hela kroppen av längtan efter att påta i varm mylla och ta fram alla sålådor i växthuset. Nu kommer nya tider.....

5 kommentarer:

Josefine sa...

Åh tack! Önskar dig också ett fint år!

messan sa...

Här slängde jag ut allt för länge sen....var så sugen på vår igen:)
Kram

Anonym sa...

Topp tre bästa badet, sa jag och inget annat :) Tack för en som vanligt alldeles förträfflig jul!

/dotra

Erika sa...

Tack för besöket och den fina kommentaren på min blogg! Det värmde gott i kylan!

Jag är också sugen på våren och förerna men tyvärr ska vi sälja vår lilla kolonistuga. Det är ett svårt beslut men nog det rätta ändå, även om jag gråter inombords när jag tänker på det. Jag hoppas på en ny stuga en gång som innebär färre bekymmer.

När det gäller fästmän och amaryllisar är det fina med blommorna att man själv kan ställa undan dem om man inte vill se dem just den dan. När den gamla vissnat köper man en ny i valfri färg och storlek. Man kan ha två amaryllisar eller fler utan att de blir svartsjuka på varann. Jag skojar lite men något ligger det ändå det, eller hur?

Jag sänder dig en varm önskan om en fin helg. Här i Göteborg är det kallt och lite snö. Det får kanske bli lite glögg ikväll igen?

Erika sa...

Det ska stå "fröerna", inte förerna...