tisdag 9 april 2013

Hur man får rensteken att smaka ren....

.....eller åtminstone vilt!

För ett par månader sedan köpte vi två renstekar. Den ena lagades till direkt och den andra hamnade i frysen. Det är alltid maken som lagar till renköttet i det här hushållet. Det hör liksom till av tradition och gammal vana. Efter att vi ätit den första steken, skrev jag ett inlägg om vad det kunde bero på att rensteken inte smakade ren. Den var god, men den smakade faktiskt inte ren, som ju brukar, eller brukade, ha en mycket utpräglad viltsmak.

I helgen skulle vi laga till den andra steken. Det vill säga, maken skulle laga till. Han hade bestämt sig för att få smak på steken. Och det fick han! I alla fall viltsmak.

Hur han gjorde? Svaret är: lång marinering. Steken fick ligga i två dygn med madeira, rödlök, morot, enbär, timjan och persilja. Sen blev den traditionellt stekt i gryta och med marinadbaserad gräddsås. Madeira i såsen är en höjdare, måste jag säga.

Gott blev det och vilt smakade det. Men ren - tyvärr inte helt och hållet!

1 kommentar:

Erika G sa...

E ren rensmak kan vara svår att få till. Många gillar ju inte den vilda smaken, men jag tycker att det är just det som är det fina. Madeira är fint både i marinad, sås och i glas. Kram!