onsdag 12 augusti 2009

Gällivareresan del 3

Efter vistelsen i Lappeasuando tillbringade vi ett par dygn hos makens syster Hjördis och svåger Helge i Skaulo. Naturligtvis blev vi hjärtligt mottagna och undfägnade med god mat, bl.a. kallrökt renstek, som var himmelskt god.
Hjördis och Helge tog med oss på en utflykt till den gamla same- och nybyggarbyn Killingi vid Kaitum älv. Vid Killingi bildar älven ett fall och där har man ordnat med grillplatser, utsiktspunkter och annat som gör fallet mer tillgängligt.

Tilda fotograferar utsikten

Helge hade med sig dragspelet och drog en trudelutt efter att vi grillat och druckit fruktsoppa...

..... och Inge och Hjördis tog sig en svängom!

Sedan dök det upp ett par finnar och anslöt sig till gänget, varav den en visade sig vara en hejare på dragspel. Han spelade Säkkijärven polka som en riktig virtuos, vilket han också verkligen var, riktigt proffs alltså. Det är härligt att få sådana här spontanupplevelser när man minst anar det!
Sedan åkte vi vidare, följde vägen uppför älven och kom till samebyn Kaitum, som ligger inte långt från malmbanan, mellan Luleå och Narvik. I dessa trakter vistades Dag Hammarskjöld ofta i samband med sina fjällvandringar och här har man anlagt ett kapell till hans minne. Kapellet är mycket smakfullt, enkelt, byggt som en kåta med ljusinsläpp i taket och inrett med bl a textilier i sametradition. Detta vackra broderi pryder talarstolen som får gälla som predikstol. Orgeln stod öppen och jag tyckte det passade bra att spela "Den blomstertid nu kommer" innan vi gav oss hemåt.
Sista dagen i Gällivare ägnade vi bl a åt att handla med oss renkött i olika former och kaffeost hos Carlgrens slakteri. Sedan bar det iväg för en ny övernattning hos Maria i Vännäs. Vi stannade till vid ytterligare en älv på hemvägen, nämligen Piteälven, med den mäktiga Storforsen i Vidsel. Dit brukade vi fara med gäster när vi bodde i Boden, så det blev en nostalgitripp samtidigt. Lite högre än Killingi fallet, förstås!








2 kommentarer:

Långa Skuggan sa...

Det låter som om ni har haft en härlig semesterresa!

Mattias Linder sa...

Synd att man inte lyckades fånga den lekande laxen på bild.