lördag 3 oktober 2009

Varför säger dom inte hela sanningen?

Jag är så trött på den här regeringen. Dom mörkar ju hela tiden! Idag är det finansministern Borg som är föremål för min irritation. I samband med presentationen av budgetpropositionen deklarerade han att "nu höjer vi studiemedeln". Jaha, trehundra i månaden skulle studenterna få. VI, sa han. Då tror man ju att regeringen var beredd att skjuta till statsmedel för denna lilla höjning. Men vad Borg inte sa var att regeringen inte alls skulle ta pengar ur statskassan till denna utgift. Nej, dom som får stå för kostnaderna är studenter som börjat betala av sina studiemedel. Den avgiften ska höjas i motsvarande grad.
Jag har ett exempel på hur orättvist detta kan slå. En mig närstående person har denna höst påbörjat sin andra högskoleutbildning. Hon ska nu studera på heltid i 3½ år. Hon har tidigare studerat på universitet i ett antal år och har bara två terminer kvar som hon kan ta ut studiemedel. Hon väljer därför att samtidigt med studierna arbeta så mycket hon kan, vilket i dagsläget är 70% av en heltid. Hon hade räknat med att få uppskov med avbetalningarna på sitt gamla studiemedel så länge hon studerar, men si det gick icke! Eftersom hon arbetar måste hon fortsätta att betala f.n. 1300 kr i månaden.
Nu skulle kanske finansministern invända att hon ju får jobbskatteavdrag. Javisst! I detta fall handlar det om 250 kronor i månaden.
Så här går det, när dom som har det mest knapert får finansiera de högavlönades skatteavdrag. Detta är inte något unikt exempel. Det är en av många konsekvenser för lågavlönade, pensionärer, studenter och sjukskrivna m.fl. som drabbas av regeringens bidragspolitik. Man kallar det skatteavdrag, men det är inte någonting annat än ett bidrag till de redan ekonomiskt gynnade i samhället.

3 kommentarer:

Mattias Linder sa...

Håller med dig i sak men har bara en liten synpunkt på din rubrik. Ärligt talat. Kan du namnge någon enda politiker som har sagt hela sanningen?

Skogsviola sa...

Håller med dig om det berättigade i frågan. Därav rubriken, dvs Borg är inte ensam.

Skogsviola sa...

Håller med dig om det berättigade i frågan. Därav rubriken, dvs Borg är inte ensam.