söndag 6 november 2011

En middag värdig Alla Helgon


Vi tog oss ut i stugan igår, Alla Helgons dag. Solen sken för första gången på ett par veckor och vi hade planerat att laga en extra god middag denna dag. Anledningen
var att vi hade sparat ett par flaskor vin, som vi köpte på en resa till Bourgogne för drygt tre år sedan. När hösten gjorde sitt intåg bestämde vi att vi skulle avnjuta den finaste av dessa, en grand cru, någon gång under hösten.
Så här blev det:

Förrätten, bilden ovan, blev en tunnbrödsrulle med rökt lax och en egenhändigt komponerad röra gjord på crème fraiche, citronmajonäs, gräslök, finns fortfarande fräsch i landet liksom persilja, som också fick följa med i röran med hackad avocado och till slut lite chili, för att få hetta. Till detta drack vi ett enkelt med gott vitt vin, sydafrikanska Kleine Zalze.

Så till höjdpunkten, varmrätten, beledsagat av vårt vin från Marché aux vins i Beaune, Corton les Languettes Grand Cru 2000. Vi hade bestämt att det skulle bli ankbröst av något slag. Det blev ett brynt i panna först och kryddat med färska örter (rosmarin och timjan från egen odling) och sedan fick bröstet gå färdigt på låg värme i ugnen. Till detta en rödvinssås med lite sötsur touch och en krämig potatisgratäng med chevre.

Och vinet då?! Det var så gott!! En omisskännlig doft av hör och häpna - smultron! Och smultronen fanns med i smaken också, men så mycket mer, komplext, mjukt och med lång eftersmak. Det var en höjdarmåltid!

En efterrätt blev det så småningom också, en bit chokladkaka med vispgrädde, som sonen fixade till förra helgen. Smaskig den också!

3 kommentarer:

Långa Skuggan sa...

Det må jag säga! det vattnas i munnen!

Polargrevinnan sa...

Jag är faktiskt hungrig och har lyckats förtränga detta. Så läser jag ditt inlägg. Klockan är elva på kvällen och jag har varit ute i köket och ätit en smörgås med ost.
Det var din smarriga middag som fick mig att nästan dregla.
God mat och gott vin därtill - en av livets höjdpunkter.
Jag skulle gärna velat vara med i kyrkan och hört föreläsningen om Jobs bok. Jag har lyssnat på Hammar i radio och gillar honom och hans sätt att förklara saker. Han är bra på liknelser.
Nu ska jag gå till sängs och ligga och läsa en stund. Brukar bli lagom sömnig då.
Ha det bra.
Kram Viola

messan sa...

Åh, villen härlig middag! det riktigt längtas efter god mat trots att jag ätit en så god middag.
Ha en underbar lördag!
Kramis