fredag 18 november 2011

Vårt pampiga rådhusI torsdags fanns en notis i tidningen om att man kunde gå på guidad visning i Rådhuset. Vi har nu bott i den här staden i drygt 19 år, men fortfarande inte varit inne i det stiliga rådhuset vid Stora Torget. Nu fick vi tillfälle att se detta imponerande bygge inifrån och vi blev inte besvikna. Rådhuset visade sig innehålla en unik och imponerande interiör.

Stadsfullmäktige tog 1906 beslutet att bygga ett nytt rådhus. Det utlystes en arkitekttävling som vanns av Ivar Tengbom och Ernst Torulf. Senare skulle Tengbom rita bl.a. Handelshögskolan i Stockholm och Tändstickspalatset för finansmannen Ivar Kreuger och Tornulf gjorde bl.a. ritningarna till Naturhistoriska muséet och Centralposthuset i Göteborg.

Jag citerar jubileumsskriften: "Rådhuset är en tidig och mycket bra representant för den arkitekturstil som i Sverige kallas för nationalromantik. Stilen hade sin storhetstid under 1910-talet och sökte sina förebilder i den inhemska, äldre svenska arkitekturen. --- Arkitekterna lägger också stor vikt vid att materialen i husen skall vara äkta och gärna lokala." Vår guide berättade att allt tegel i byggnaden är handslaget och kommer från ett tegelbruk i Skåne.

Det finns mycket mer att berätta om bl.a. interiören med alla tak- och väggmålningar. Detta får inte plats i ett blogginlägg, men alla som har möjlighet att besöka rådhuset uppmanas göra detta, inte minst på grund av de fantastiska målningarna gjorda av konstnären Filip Månsson från Stockholm och med ursprung från Västergötland. Till sin hjälp hade han ytterligare sex målare. Tillsammans gjorde de ett färstarkt och mycket tidstypiskt kalkfärgsmåleri. Själv blev jag helt betagen av dessa fantastiska bilder och dekorationer.

Jag tog några bilder, som väl inte gör huset rättvisa, men ändå en liten vink om vad man kan förvänta sig vid ett besök i vårt pampiga rådhus.Vår guide Stefan i den storstilade trapphallen.Vapenskölden till Nils Stjernsköld, som anses vara den förste grundaren till det som kom att bli Borås stad.Det nya rådhuset skulle inrymma hela den kommunala förvaltningen samt domstol och polismyndighet. Över dörrarna till varje rum finns målningar som visar vilken verksamhet som finns innanför dörrarna. Ovan ser vi målningarna över dörren till "magistraten", dvs stadens kassaförvaltning och nedan, målningen med två hjärtan sitter över dörren till det som var den tidens socialhjälp eller försörjningsstöd som det heter nu för tiden.

I ett par av rummen finns fantastiskt fina vävda "tapeter" med stadens vapen, de två ullsaxarna och nedan ser vi en av målningarna i översta hallen 4 våningar upp, gjorda av boråskonstnären John Hedeaus.Jag brukar ganska ofta titta på TV-programmet Go kväll. Där har de en serie, som de kallar arkitekturens pärlor. Varför inte räkna in Rådhuset i Borås till dess pärlor. Det tillkom i en tid när Borås var en av Sveriges snabbast växande städer. Och det ståtar fortfarande med sina torn, klockspel och murgröneprydda fasader vid Stadens främsta samlingsplats, Stora Torget.

1 kommentar:

messan sa...

Underbart vackra bilder!
Kram