söndag 16 december 2012

Stilla advent och kokoskakor


I kören sjunger vi en sång som heter Stilla advent. Det är en visa med eftertanke och ett kristet budskap. Nu är jag ju inte troende, men gillar ändå julens traditioner och visst kan man ta till sig orden i sången: "Bli stilla en stund i begrundan, tänk efter vad meningen är..." Lite så har det varit idag, den tredje söndagen i advent. Visserligen har vi suttit en del framför TV:n och spanat in diverse skidåkare med eller utan gevär. Då blir det inte så mycket begrundan. Men ändå - jag fick för mig att baka kokoskakor. Då blir jag nostalgisk för de äldre männen i mitt liv har alla älskat kokoskakor - morfar, pappa och min själs älskade. Hur det är med sönerna vet jag inte riktigt.

Sen kom maken med sin egenhändigt blandade glögg och vi smakade kokoskakorna och några pepparkakor. Då blev jag mer begrundande över flydda tider. Ljusstaken som står på bordet är av norskt tenn och inhandlades av oss på vår bröllopsresa till Fjellstuen i Sjusjöen vid Lillehammer. Och glasen är från Kalmartiden, inhandlade på Gullaskruvs glasbruk, som numera är nedlagt sen många år. Och duken sen - min mammas fina broderi i västgötasöm. Det tål att begrunda....


Sedan lagade jag en god middag och nu dricker vi resten av vinet innan maken ska bjuda på efterrätten med spritdränkta skogshallon, som han silat ifrån likörsatsen, som han satte i somras. Se, där, ännu en tradition. Hallonlikören får inte avsmakas förrän tidigast på julafton och till dess är det nu bara åtta dagar!

1 kommentar:

Viola sa...

Vad roligt att du tittade in och lämnade ett avtryck så jag fann din trevlig blogg, ha en fin vecka, VIOLA