lördag 15 december 2012

TorgbesökDet är trevligt att gå i stan så här före jul. Röda bodar uppställda på rad med diverse försäljning och lotterier. Stora granen, som inte är den vackraste jag sett, den var snyggare för några dagar sen, när snön låg kvar på grenarna, men den duger. De trevliga viltförsäljarna från Hälsingland är tillbaka med sina älgkorvar, lammfioler, renkött och hjortronsylt.

Vi handlade just det senare. Makens norrbottniska ursprung kräver renkött i någon form på julbordet. Numera blir det rökt renstek, skuren i tunna skivor och med pepparrotsgrädde till. Förr skulle det också doppas i grytan på renbuljong, men numera har vi slutat med den seden. Det går inte att få tag på kokkött av ren i våra sydliga trakter och doppet är struket från julens matsedel. En burk hjortronsylt köpte vi också, fast vi redan skaffat vid en tidigare marknad i höst.

Efter inköpsrundan tog vi en extra tur runt torget för att ta del av skulpturstaden Borås senaste attraktioner. Först isskulpturen framför rådhuset. I flera år i rad har nu iskonstnären Ragnhild  Sandelius Brodow kommit till Borås vid luciatid och gjort sina isskulpturer. Det har blivit en tradition och jag tror att varenda boråsare gillar detta. I år har Ragnhild låtit sig inspireras av fröstänger. "De bär nästa sommars blommor i sin buk. Det är en fri tolkning. De står för vinterns blommor." Detta säger hon till Borås tidning. Så poetiskt! Nu får vi bara hoppas att skulpturen inte smälter i det hastigt påkomna mildvädret. Men det ska visst bli kallare igen i slutet av veckan, så förhoppningvis får den stå kvar över helgerna till skillnad från ifjol.Så till nästa stora begivenhet på torget - nallarna. Runt hela torget står de. Nallarna från hela världen. Alla målade av konstnärer från respektive land. De här nallarna reser runt hela världen och propagerar för fred och frihet och samförstånd mellan länder och folk. De är nu för första gången i Sverige och Borås har fått äran att ta emot dem. De är verkligen fina och det verkar som de är uppskattade. Många med mig gick runt och fotade, trots kylan.


 
Det  här är en sammanfattning av nallarnas mission.


 
Ett vackert exempel från nalleparaden. Den här kommer från Ukraina.
 
Det är faktiskt rätt trevligt att bo i Borås!

Inga kommentarer: