söndag 23 februari 2014

Restaurangvecka

Den här veckan har det varit restaurangvecka i Borås. En trevlig företeelse, som nu går av stapeln för andra året här i stan. Borås är förstås inte först med detta. Ja har hört att det funnits i flera år i huvudstaden, som inspirerats av New York, där det arrangerats restaurangveckor betydligt längre. Men krögarna i Borås vill inte vara sämre. Under en vecka erbjuder man en meny med förrätt och varmrätt för tvåhundra kronor. Det är en tanke att locka, i det här fallet boråsare, att gå ut och äta även på vardagar. Tio av restaurangerna i stan deltog i arrangemanget. Ett par veckor i förväg publicerades menyerna och vi valde en, som vi inte tidigare besökt. Den ganska nyetablerade Bryggan.

Namnet är passande. Restaurangen ligger nämligen i Stadsparksbadet. Där fanns tidigare ett kafé och lättare lunchrestaurang. Nu har man byggt om till ett riktigt trevligt matställe i entrén till badhuset. Trevlig inredning är det också.

Vi hade förstås läst matsedeln i förväg och i stort sett bestämt oss för vad vi skulle äta. En mycket tilltalande ingrediens i matsedeln var, att alla produkter var närproducerat. Lammkött från Skäftingsbacka, en gård strax utanför stan, Mjölet i pastan är hämtat från Vänga kvarn, fisk och skaldjur direkt från fiskehamnen i Göteborg, t.ex.

En av förrätterna var silltallrik och vi tänkte att det skulle vara en bra inledning med öl och snaps. Då kom det en överraskning. Det visade sig att man inte fick servera sprit så länge badet var öppet! De rara flickorna, som serverade, var naturligtvis helt oskyldiga till detta, liksom krögaren. Det måste ju vara ett beslut på kommunal nivå. Men visst är det lite underligt. Restaurangen är ju helt skild från badet och det finns väl ingen, som är intresserad av att springa ut genom kassorna i baddräkt, för att få en sup! "En kallsup kanske" som maken vitsade till det.

Nåväl, utan sup, ingen silltallrik. Vi valde istället rökt lammkött från Skäftingsbacka, serverat med havtornssylt och västerbottenost. Det lammköttet var en riktig höjdare och vi kommer säkert att åka till gårdsbutiken och handla i sommar. Butiken ligger nära vår stuga. Varmrätt blev skaldjurspastan, där musslorna var absolut finast. Annars inte så märkvärdigt, men själva pastan var faktiskt betydligt smakrikare än pasta brukar vara. Det berodde nog på mjölet från Vänga.

Frånsett förmyndarna på kommunen, som inte unnade oss snapsen, var det hela en trevlig upplevelse. Inte så märkvärdigt, men vi kommer nog att gå till Bryggan fler gånger.

Inga kommentarer: