tisdag 19 maj 2009

Gökotta

I fredags stack vi iväg till Horn i Södra Östergötland för att fira gökotta med vännerna Georg och Sonja och Lasse och Gugge. Vi hörde på morgonens väderrapport att nattens lägsta temperatur hade uppmätts just i Horn. Ett köldhål med andra ord. Vi anlände framåt kvällningen till Georgs och Sonjas trivsamma torp, Solberget. Välkomnades med en välsmakande gulaschsoppa och gick till sängs relativt tidigt för att orka upp någorlunda tidigt på morgonen.

Som vanligt börjar vi gökottemorgonen med att gå en promenad. Detta för att bli lagom hungriga till den spännande "hopaläggefrukosten". Denna vackra och kyliga morgon fick vi sällskap av ett gäng stutar, som verkade gilla att få besök.


Väl hemkomna började vi förbereda frukosten, som förvarats i denna fina jordkällare under natten. I vår tradition ingår att vi tar med oss lite av varje hemifrån, men någon form av sill och lax, lite skinka, sallader, ost och bröd brukar alltid ingå.


Måltiden brukar ta några timmar. Lite snaps och öl till sillen hör till. en och annan snapsvisa brukar det också bli. I år hade Sonja gjort en tipspromenad som vi avverkade fram mot eftermiddagen och så bastu som vanligt.

Dessförinnan hann herrklubben med att genomföra sitt årsmöte.....

medan flickorna slappade på bastualtanen.
Vi håller fast vid vår gökottetradition som uppstod en gång när vi var arbetskamrater på Ädelfors Folkhögskola. Numera bor vi sedan sjutton år långt ifrån varandra, men för femton år sedan återupptog vi traditionen och träffas alltså under dessa trevliga former en gång om året när våren är som vackrast. Ingenting får hindra dess träffar. De har kommit att bli viktiga för oss alla.






Inga kommentarer: