Man införskaffar ca 10 liter mjölk. Helst oseparerad, men det går med standardmjölk också, men då får man sätta till grädde. Vi har turen att få köpa direkt från gården av en mjölkbonde i Tämta. Mjölken häller man i en tillräckligt stor gryta och värmer till 37 grader.
Sedan tillsätter man ett par matskedar löpe (finns på de flesta välsorterade livsmedelsaffärer) och låter mjölken ysta sig under en halvtimma eller lite mer.
Sedan samlar man upp ostmassan och silar ifrån vasslan. Det är viktigt att pressa ur så mycket vassla som möjligt. När man samlat upp all ostmassa, lägger man den i ett durkslag under press några timmar. För att sedan ta upp den, lägga den på ett fat i vattenbad och baka i ugnen tills den fått vacker färg.
2 kommentarer:
Jag vet inte...Mat som gnisslar i munnen?! men säger Vendla att det är gott så är det säkert det. Ni kan inte laga nåt som smakar illa.
Kram från Lina
Jag lovar! Du ska få smaka, nu har jag gott om i frysen. Men ett par bitar tar jag med mig till dottern i Stockholm på onsdag. Hon älskar nämligen kaffeost.
Skicka en kommentar