lördag 14 november 2009

Kaffeost

Får jag presentera något av det godaste jag vet: norrbottnisk kaffeost! En av de första delikatesser i min svärmors matlagning som jag lärde mig att uppskatta och som jag faktiskt har lärt mig att laga till. Så här går det till:
Man införskaffar ca 10 liter mjölk. Helst oseparerad, men det går med standardmjölk också, men då får man sätta till grädde. Vi har turen att få köpa direkt från gården av en mjölkbonde i Tämta. Mjölken häller man i en tillräckligt stor gryta och värmer till 37 grader.


Sedan tillsätter man ett par matskedar löpe (finns på de flesta välsorterade livsmedelsaffärer) och låter mjölken ysta sig under en halvtimma eller lite mer.
Sedan samlar man upp ostmassan och silar ifrån vasslan. Det är viktigt att pressa ur så mycket vassla som möjligt. När man samlat upp all ostmassa, lägger man den i ett durkslag under press några timmar. För att sedan ta upp den, lägga den på ett fat i vattenbad och baka i ugnen tills den fått vacker färg.


Av det tio litrarna mjölk fick vi två fina ostar, som nu vilar i kylskåpet lagom att provsmaka i morgon bitti till morgonfikat. Då ska den skäras i sockerbitsstora bitar och ligga och mjukna i kaffet tills den får lagom konsistens och gnisslar behagligt i munnen. Mums!!2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet inte...Mat som gnisslar i munnen?! men säger Vendla att det är gott så är det säkert det. Ni kan inte laga nåt som smakar illa.

Kram från Lina

Skogsviola sa...

Jag lovar! Du ska få smaka, nu har jag gott om i frysen. Men ett par bitar tar jag med mig till dottern i Stockholm på onsdag. Hon älskar nämligen kaffeost.