torsdag 26 maj 2011

Med kronan på snedNu får det väl vara nog! Det är ju förnedrande för det demokratiska Sverige och dess folk, att vi ska behöva dras med en statschef, som kan få bära sig åt hur som helst utan att riskera att få lämna sin post. Nu har till och med flera av landets mest seriösa politiska kommentatorer tagit bladet från munnen och uttalat sin mycket berättigade kritik mot kungens sätt att ställa sig von oben eller göra som strutsen eller vad man nu ska kalla hans beteende. Oavsett vad som hänt eller inte hänt, så är han skyldig svenska folket en förklaring från sin egen mun. Om han över huvud taget vill åtnjuta respekt för sin person från folket, får han allt bekväma sig att svara på frågor från media.

Igår hade Thomas Nordegren i pratshowen "Nordegren i P1" ett inslag med psykoanalytikern Clarence Crafoord. Denne gjorde liknelsen med kungaparet som föräldrar och folket som barnen, en bild utifrån freudiansk teori. Crafoord sa att alla barn är nyfikna på vad föräldrarna gör när barnen inte är med, t.ex. i sängkammaren. Och barnen frågar: Vad gjorde ni då, varför gjorde ni så? osv i all evighet, om de inte får svar. Det hjälper inte att far i huset säger: "Nu pratar vi inte mer om det!" Barnen kommer fortfarande att undra och fråga. Media är barnens - folkets representant. De fortsätter att fråga tills de får svar. Jag säger - skäll inte på media, de gör sitt jobb för vår och demokratins skull. Crafoord påminde också om att furstar i alla tider hållit sig med narrar för sin förströelses skull. De s.k. kungavännerna är just sådana narrar. Det är kungen som håller sig med narrar - inte tvärtom!

I Aktuellt i TV igår kväll uppträdde inte bara politiska kommmentatorer, som KG Bergström, Lena Melin, m.fl., där förekom också en animerad debatt mellan Republikanska föreningens ordförande Peter Althin och rojalisen Henrik S Järrel. Jag behöver väl inte säga, vem jag tyckte hade bäst argument. Det enda goda med hela historien är väl att Repf får fler medlemmar och därmed stöd för kampen för en äkta demokrati i det här landet. Jag försöker länka till inslaget, men det lyckas inte. Det är ändå lätt att logga in på SVTplay och höra inslaget den vägen.

Inga kommentarer: