lördag 14 maj 2011

Samsö, naturen

Vi gjorde en resa, mina syskon och jag med våra respektive. Till lilla ön Samsö i Danmark, mitt i Stora Bält. Tre övernattningar på ett litet hotell och tre härliga dagar med fina naturupplevelser, god mat och mycket skratt och glad samvaro. Min plan är att skriva tre inlägg om denna resa. Jag börjar med naturen.

Samsö är en liten ö, ca två mil lång och ungefär en halv mil på bredaste stället. Från hamnen på den sydvästra sidan till hotellet i byn Ballen på den sydöstra sidan var det fyra km.


Första längre utflykten, efter att ha bekantat oss med Ballen, blev till Bessers rev på norra delen av ön. För att komma ut till revet fick vi ta en promenad mellan mjuka gröna kullar.


Revet sträcker sig flera kilometer ut i havet, som en lång naturlig pir. Den här tiden får man inte beträda yttersta delen av revet, som utgör ett naturskyddat område på grund av mängden sjöfågel, som häckar här.


Återbördade till Ballen tog sig syster och svägerska för att känna på vattnet vid den närbelägna stranden. Själv avstod jag...


... och jag kan berätta att dessa båda damer gjorde inte om det!


Nästa utflykt blev till en underbar strand på östra sidan av ön. De badande damerna övergick nu till stenplockning....


... och fotografering...


... medan herrarna drog sig tillbaka och ägnade sig åt sitt "karlaprat".


Samsö är ett Danmark i miniatyr. Här finns alla naturtyper, från slätt- och jordbrukslandskapet i söder till rev, raviner och mjuka kullar i norr. Vi besökte också en bokskog på södra sidan av ön. På tre dagar hann vi med det mesta i naturväg, tack vare de korta avstånden.

Fortsättning följer.

3 kommentarer:

Långa Skuggan sa...

Visst var det en härlig och lyckad resa! Ser fram emot nästa inlägg!

Polargrevinnan sa...

Tänk vad många resor vi får vara med på i bloggarna.
Och trevligt res-sällkap förgyller alltid en resa.
Återkommer för att läsa fortsättningen.
Kram Viola

Sara sa...

Ballen?