tisdag 25 oktober 2011

Textilstaden

I förrgår tog vi förmiddagspromenaden till Simonsland, en del av Borås, som är föremål för omvandling. Från att ha varit utpräglat industriområde, håller man nu på att förvandla de gamla fabriksbyggnaderna till skolor, affärer, kulturinstitutioner och så småningom också bostäder. En gymnasieskola och ett flertal affärer finns redan etablerade och mer ska det bli.
Vi gick egentligen dit för att handla fisk i en fin fiskaffär i området. Men jag ville också titta in på ett annat ställe.


När vi bodde i Vetlanda och höll på med vår hobbyfirma "Fria Händer", åkte vi ofta till Borås och Kinna för att handla tyger och garner. Ett ställe som vi alltid besökte var Borås Väfveris fabriksbod. Bra kvalitet, mycket att välja på och billiga stuvar kunde man få tag på, perfekt till våra arbeten i lappteknik. Jag har fortsatt att handla där när vi flyttat till Borås, men för några år sedan upphörde Borås Väfveri att existera och så småningom också fabriksboden. Nu har den återuppstått under namnet Borås Fabriksförsäljning och flyttat några hundra meter från de gamla lokalerna till nya i Simonsland. Med större lokaler och lika fint sortiment! Jag blir så glad! Det är så sensuellt med textila material! Färger, mönster, struktur, lin, bomull, ylle - jag kan gå omkring och känna och ta in synintryck hur länge som helst, särskilt när det som här är vackert exponerat...


...bomull med rutor och ränder...


.....härlig frotté i vackra färger....


...och lakansväv i stuvar, underbart staplade i olika färgnyanser!

Inga kommentarer: