söndag 26 augusti 2012

Bröllopsdag

Vi firar vår bröllopsdag. Visserligen är den inte förrän i morgon, men vem vill ha fest på en måndag. Så därför tar vi det idag. Det regnade och åskade hela förmiddagen, men nu håller det upp liksom under vårt bastubad i eftermiddag. Riktigt skönt i bastun efter regnandet. Vattnet i sjön hade svalnat till behaglig temperatur. Sen blev det matlagning förstås. Det skulle bli italienskt efter 70-årsfirandet i våras i Chianti. En flaska har vi sparat. Den, vars etikett syns på bilden här bredvid.

Det skulle alltså bli lite italienskt till vår bröllopsmiddag, vad annat? Men det blev färska kronärtskockor till förrätt, med rört smör förstås. Och skockorna var franska - men vadå? Så noga är det väl inte. Men sen - saltimbocca på kalvfilé med egenodlad salvia och parmaskinka. Och risotto med vitt vin och det sista av parmesanosten från Coop i Castellina. Sky av kalvbuljong och marsalavin.

Så var det vinet. Eftersom vi flög till Toscana kunde vi inte ta med så mycket hem. Montalcinovinet hade redan gått åt vid middagen med kär broder och svägerska. Nu skulle vi njuta det lokala vinet från Castellina, där vi höll till under veckan. Vi provade lokala viner i en klassisk lokal med murade valv. Lokal grappa fanns också, inte min första favorit men fin enligt kännarna. Vi tog med oss en riserva hem. Och den var fantastiskt god, mycket bättre än vi kom ihåg från provningen. Kanske hade den legat till sig, kanske var det vår fina stämning, men det spelar ingen roll. Det var fantastiskt gott. Ett vin, som fyllde hela munhålan och gifte sig fint med maten.

Nu ska vi snart avsluta måltiden med kaffe och ett glas Strega - häxlikören. Hur länge vi varit gifta? Fyrtioåtta år! Smaka på den!

Inga kommentarer: