onsdag 1 januari 2014

Vilken Nyårsafton!

Sedan många år tillbaka firar vi nyårsaftonen tillsammans med min bror och svägerska, som bor i  hemtrakterna, Örby, Kinna i Marks kommun. Vartannat år hos dem, vartannat hos oss. Förr var det barn med, men de är alla utflugna sedan många år och har skapat egna traditioner. Nu är det bara vi fyra. Och gissa om vi har det mysigt. I år var vi gäster och blev som vanligt väl omhändertagna under ett dygns intensiv samvaro.

Det börjar som vanligt med bastu ett par timmar. Sedan vidtar nyårsaftonens måltid. Jag får erkänna att det var helt överdådigt i år. Vårt värdfolk hade verkligen bemödat sig om att göra det allra bästa av kvällen. Vi satt till bords bortåt sex timmar. Ja, vi flyttade oss ett par gånger från drinken i soffan till matbordet och tillbaka till soffan igen för kaffet. Det tog som sagt sin rundliga tid, lagom att bänka oss vid TV:n och lyssna till Nyårsklockorna med Jan Malmsjö. Och många mer eller mindre allvarliga ting hann vi avhandla under kvällen.

Vi fick med oss ett exemplar av menyn, som gick i franska färger alltifrån dukning till mat och dryck. Värden, som inte behärskar franska språket hade googlat översättningen.


Man får klicka på bilden för att kunna läsa. Alldeles korrekt är väl inte översättningen, men av mina diminutiva rester av skolfranskan lyckades jag ändå tyda menyn. Drink, hummer, gratinerad löksoppa, Coq au vin, fyra sorters ostar, tusenbladsbakelser med jordgubbar och svenskt kaffe med choklad och likör! Därtill goda drycker, väl avvägda. Vad sägs om det!?

Man blir varm i hjärtat av att mötas med sådana omsorger. Det känns som man bäddas in i varm generositet och det var faktiskt inte första gången denna helg. Likadan omsorg har vi mötts av hos våra barn. Först hos dottern, som kom till oss över julen och förgyllde vår tillvaro i decembermörkret. Och sedan hos sönerna med familjer i Småland, som gjorde allt för att vi skulle trivas och må gott.

Nu är det ett nytt år. Slutet på det gamla var gott. Det bådar också gott inför det nya. Och det finns mycket generositet att sprida även utanför familjen. Gott nytt år till alla där ute!

Inga kommentarer: