måndag 20 oktober 2008

Fåglar och människor

Jag tror att fåglar är de varelser i naturen som är mest lik människor. De är lika svåra eller lätta att begripa sig på och de har ett socialt liv som i mångt och mycket liknar vårt. Jag upphör aldrig av att fascineras av deras energi och födgenialitet. På individnivå kan man t.ex. se hur en del lever i livslånga parförhållanden, medan andra åter flaxar omkring och kråmar sig för än den ena, än den andra (mest hannar förstås). En del hjälps åt att ta hand om sina ungar, medan vissa fågelgubbar verkar lägga all energi på att få den lilla damen dit han vill och när hon sen ligger där på sina ägg så sticker han sin väg och ansluter sig till herrklubben.

Ibland blir det finanskris även i fågelvärlden. När fröautomaten börjar sina och det blir ont om tillgångar utbryter oron och dom som inte får tillgång till samhällets resurser blir satta i det s.k. utanförskapet.

En annan sak som finns hos fåglar liksom hos människor är språket. Det är ett fasligt kommunicerande dagarna i ända. Fast dom har en bit kvar till bloggen förstås - eller kanske inte, en del av dom har ju verklig eternavigation.

2 kommentarer:

Mattias Linder sa...

Kloka tankar. Är det därför jag alltid haft en längtan att kunna flyga?

Skogsviola sa...

Troligen! Mer kloka tankar kring människor och djur kommer i mitt nästa inlägg.