torsdag 4 februari 2010

Har dom glömt historien?

Igår var det en ivrig debatt i radion efter att en del borgerliga ledarsidor ondgjort sig över att folkpartisten Birgitta Ohlsson blivit utnämnd till EU-minister, trots att hon är gravid. Hur skulle hon klara av att ta hand om sitt lilla barn och samtidigt vara statsråd?! Birgitta svarade att hon var gift med en riktig man och inte en dinosaurie så det skulle nog ordna sig! Det var bra sagt tycker jag. Däremot dök det upp några dinosauriedamer, som bedyrade att det skulle bli synd om detta lilla barn och att Birgitta nog skulle komma att ångra sig när hon blev gammal och klok.

Herre gud! Ska dagens kvinnor behöva gå omkring med dåligt samvete, för att dom insisterar på att det måste gå att både ha små barn och inneha ett kvalificerat arbete - ja vilket arbete som helst förresten! När jag och mina generationskamrater födde barn på 60-talet, fick vi bara 6 månaders mödrapenning. Ville man ha kvar sitt jobb, som man dessutom satsat på en utbildning till, var man så illa tvungen att ordna det på något sätt. I vårt fall blev det barnflicka, eftersom det enda dagiset i Boden på den tiden var förbehållet ensamstående föräldrar.
Om det skulle vara så farligt för barnets utveckling att mödrarna "lämnade" det i någon annans vård, skulle vi gå omkring bland en hel massa störda 40-åringar vid det här laget. Och det har i alla fall inte jag märkt något av.
Läs mer på www.sr.se/p1 och klicka er fram till studio 1.

Inga kommentarer: