På förekommen anledning kommer här receptet på västerbottenspajen, hämtat ur Allt om Mat nr 5/1997. Det finns flera recept i div. tidningar och kokböcker, men vi brukar hålla oss till den här:
Det här behövs till 8 personer:
4 dl mjöl, gärna lika delar vete och graham, 240 g
150 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
1 msk smör
150 g riven västerbottenost
4 ägg
2 dl vispgrädde + 1 dl mjölk
1 tsk salt
Garnering:
ca 8 ansjovisfiléer
ev gräslök
Gör så här:
1. Hacka snabbt ihop ingredienserna till degen och tryck eller kavla ut och klä en 25-cm form med lös kant.
2. Ställ formen i kylskåpet en halvtimme eller längre.
3. Värm ugnen till 225 grader, pricka och förgrädda pajskalet 10 minuter.
4. Finhacka löken och smörfräs den glansig.
5. Lägg den därefter med osten i pajformen. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och salt och häll smeten över ost och lök.
6. Grädda på nedersta falsen i 200 grader ca 30 minuter tills fyllningen stannat även i mitten. Lägg ansjovisfiléer över den varma pajen, strö över grovt skuren gräslök och mal ev. över svartpeppar.
Jag kan säga att det räcker inte till 8 personer om man är hungrig. Vi satte i oss 3/4 på tre personer, plus kräftor. Så är man flera kan det löna sig att göra två eller åtminstone en och en halv.
1 kommentar:
Tack för det, Vendla!
Torbjörn B
Skicka en kommentar