söndag 15 augusti 2010

Jag, ett beredskapsbarn

Jag är född i april 1942. Min pappa var bland de första som blev inkallad under 2:a världskriget. Jag verkar ha kommit till under en permission, eftersom pappa var inkallad ganska länge, placerad i Helsingborg, under de första krigsåren. Därför har jag följt serien Någonstans i Svergie, med stort intresse, nu för minst tredje gången.

Jag menar att denna serie är bland det bästa som svensk television någonsin visat. Manus skrivet av Jan-Olof Olsson, "Jolo", en av Sveriges bästa journalister någonsin, efter en idé av Bengt Lagerqvist, en av Sveriges bästa tv-regissörer någonsin. Serien är så otroligt välgjord. Jag sitter som klistrad vid TV:n, fast jag sett den flera gånger och vet vad som ska hända. Jag upptäcker nya saker varje gånbg. Idag tänkte jag på en detalj, pappret som kaptenen sätter i skrivmaskinen, är av folieformat - inte A4. Jag rörs till tårar av de underbara beskrivningar av människoöden, som förekommer. Särskilt som jag vet att Jolo skrev manus efter idogt forskande i arkiv. Det rör sig alltså om en VERKLIG dokumentärserie i fiktionform.

Ikväll efter sista avsnittet, visades också en film om Jolos insats under seriens gång, med Bengt Lagerkvists milda röst i bakgrunden. Jolo dog bara ett år efter serien sänts första gången. En stor förlust för det litterära och kulturella livet i Sverige. Till den som inte sett "Någonstans i Sverige" vill jag bara säga. Gör det nu! Den borde väl vara utgiven på dvd?

3 kommentarer:

Torbjörn B sa...

snanisVendla,

För de av dina bloggläsare som ämnar köpa DVD:n, så är detta det för dagen lägsta pris jag kan finna på den i bloggen nämnda TV-serien. Det är inte utan att jag själv funderar på att slå till!

http://www.ginza.se/Product/Product.aspx?Identifier=2731

Torbjörn B

Torbjörn B sa...

PS. Jag ber om ursäkt för namnmissen, Vendla! Det var ordverifieringen som skulle begåvas med "snanis" - inte du.

Torbjörn B

Långa Skuggan sa...

Instämmer i allt angående denna serie. Jag har peppat barnen att se den, hittills tror jag inte det har blivit av för dem, men nu när du också har skrivit om den så kanske det blir av. Man kan kolla på svtplay också.