söndag 29 augusti 2010

Varnhem och Birger Jarl

I Varnhems klosterkyrka ligger Birger Jarl begraven. Birger Jarl som bl.a. anses som Svea rikes grundare. Därom tvistar de lärde. Men tillräckligt betydelsefull var han för att det ska finnas anledning att fira denne märklige man, när det nu har gått 800 år sedan han dog. I Varnhem sätter man upp en teaterföreställning om Birger i ett tält i trädgården utanför kyrkan. Premiären av denna föreställning fick vi tillfälle att övervara i fredags, tack vare att titelrollen spelas av en systerson till maken, Christer Arvidsson, en av de två professionella skådespelare som deltog i uppsättningen. Resten av ensembeln bestod av amatörer från Varnhem med omnejd.

Vi såg föreställningen tillsammans med Christers föräldrar, makens syster Nora och hennes man Arne Arvidsson. Det var en lustfylld upplevelse mycket tack var Christers fina tolkning av Jarlen, som var på scen hela tiden under den 1½ timme långa föreställningen. Men även alla andra gjorde en storartat insats, inte minst de barn och musiker som deltog. Musikerna var en professionell grupp, Ambrosia, som specialiserat sig på medeltida musik.

Den som har möjlighet att ta sig till Varnhem och bevista denna föreställning, kommer inte att bli besviken. Jag tänkte scanna programmet, men det får vänta tills jag kommer inte till stan igen, eftersom jag inte har någon scanner här ute i stugan. Till dess får ni hålla tillgodo med några bilder jag själv tog, dock ingen tydlig på jarlen. Men, som sagt det kommer så småningom.

Bröllopet mellan Birgers dotter Rikissa och prins Håkon av Norge

Slutscenen, där Birger dör i kretsen av sina närmaste.

Vid efterfesten, som vi blev inbjudna till spelade gruppen Ambrosia...

.... och huvudrollsinnehavaren Christer och hans föräldrar hade mycket att prata om.

Fortsättning följer.

Inga kommentarer: