Årets kräftpremiär började lite dramatiskt. Vår leverantör av kräftor, Larssons Livs i Sexdrega vid Ätran, hade vid 10-tiden inte lyckats få tag på en enda kräfta! Mats var förtvivlad, "Det är katastrof" sa han, "jag har aldrig varit med om detta förr!" Men efter en timme ringde han. "Jag har fått tag i kräftor!" Puh! Det var bara att komma och hämta, så vi kunde bjuda dottern på hemkokta kräftor, innan hon sticker tillbaka till Stockholm.
Det blev en mysig kväll, varmt och skönt och när augustiskymningen smög sig på, tände jag alla lyktor på altanen för första gången denna sommar. Vi satt uppe till midnatt och pratade och filosoferade. En riktigt skön kväll.
Man kan riskera att få ett nyp!
Så här vackert blev fatet med nykoktakräftor.
Vi brukar laga en västerbottenpaj till kräftorna, så även i år....
.... och vi dricker förstås öl och snaps till...
.... och så sjunger vi snapsvisor direkt från servetterna!
365 Foton 2024 - 212 Offentlig konst (330)
14 timmar sedan
11 kommentarer:
Servetter med snapsvisor verkar bra! Var finns det sådana?
Vi köpte dom på Arbetets museum i Norrköping.
Hej Skogsviola!
Hur hamnade jag hos dej kanske du undrar? Jo, jag gogglade efter en bild på blåbär till min blogg. Min blåbärsbild raderade jag bort och blåbären är uppätna. Du hade en sån fin bild på blåbär i en skål. Men mitt bättre jag segrade och jag stjäl inte din bild - bloggen får skrivas utan bild.
Jag ska äta kräftor på lördag, de kommer från Hjälmaren och det blir säkert västerbottenspaj före - så har det alltid varit hos goda vänner.
Roligt att göra din bekantskap här på bloggen.
Kram Viola (Ja, jag heter så)
Det må jag säga var ett dukat bord som heter duga! Tyskt- och tjeckiskt "finöl" och genever därtill. Det får mig osökt att tänka på Olle Adolphsons vackra visa "Grön kväll i Margretelund":
♪♫♪"Vem fick sitta vid dukat bord
och vem fick skåda ett tråg
där en lukt utav krondill stod,
och där kräftor i drivor låg.
Vem fick porter och rostat bröd
och kall genever därtill.
Medan kvällen brann ner till glöd
och när luften blev tyst och mild."♪♫♪
Torbjörn B
PS. Den där läckra pajen, gjord på västerbottensost, skulle man möjligtvis kunna få receptet på den?
Torbjörn! Tänk att den visan är en absolut favorit hos mig. Jag kan hela utantill och sjunger den ganska ofta med och utan kräftor. Jag tycker den är så sinnlig och passar livsnjutare som Olle A. och jag själv. Och faktiskt hade vi genever i år, vilket syns på bilden. Inköpt av maken i Amsterdam.
... och förresten, receptet kan du få, men inte ikväll. Det kommer så småningom.
Vad receptet anbelangar, så ber jag att få tacka på förhand. Det är ingen brådska, då anskaffande av västerbottenost lär dröja. Det brukar oftast ske lagom till surströmmingspremiären. För så är det nämligen; kräftor är bra men surströmming är bättre!
Oj, vad Olle A. har skrivit många fina visor! I mina "visperioder" spelas Olles alster flitigt därhemma. En annan av många favoriter är "Sign. Karlsson - Evig Vår". Den svenska visskatten ligger mig varmt om hjärtat.
Torbjörn B
Om surströmming skrev jag i bloggen den 13/9-09 under etikett traditioner. Jag har aldrig förstått varför man ska hålla på att jämföra två så olika rätter som kräftor och surströmming. Dom är goda var och en på sitt vis. Men det handlar väl om det där med premiär?!
Undertecknad kan intyga att västerbottenspajen är himmelskt god! Bättre än kräftorna enligt min mening, så kanske nån gång vi får smaka den igen!
Inte behöver man jämföra kräftor och surströmming om man inte vill, men visst kan det vara roligt att käbbla lite på skoj mellan de två lägren? Som anhängare av surströmming är man ju så gott som alltid i numerärt underläge, vilket enligt min mening ursäktar ett visst mått av självhävdelse.
Det ena behöver behöver ju annars inte utesluta det andra, det håller jag med dig om, och nog är det väl så att det sannolikt handlar om premiär. Som du så riktigt påpekar, så är ju rätterna i hög grad väsensskilda.
Torbjörn B
Ja, man brukar ju inte jämföra oxfilé och torsk heller!
Skicka en kommentar