onsdag 1 september 2010

Sommarens sista suck eller höstens första andetag?

Solen har kommit tillbaka efter flera veckor med regn och blåst. Med solen följer en annan luft. Idag, första september, vaknar vi efter en kylig natt med månsken och stjärnor, till en morgon med dimmor över sjön, dimmor som solen snart bryter igenom, för att nu mitt på dagen stråla på en klarblå himmel. Sjön ligger lika blå och spegelblank. Det är helt enkelt underbart.
Denna övergång från sommar till höst är både en lustfylld och lite vemodig tid på året. Temperaturen är de mest påtagliga hösttecknet. Många växter är också överblommade och hänger sorgsen med sina fröställningar efter allt regnande. Men träden är fortfarande gröna och sensommarens blommor står fortfarande delvis i knopp, höstastrar, flox och mina fina doftliljor, som började slå ut så sent som den gångna helgen.


Och så är det ju också skördetid. Tomaterna tog ovanligt lång tid på sig i år, efter en sen vår och lite sol i augusti, men nu rodnar de så vackert.


Det blev till och med lite bönor till slut. De ska sprödkokas al dente och serveras med rört smör, alldeles färska. Det vattnas i munnen vid den tanken.


Samtidigt som jag njuter av åsynen av naturen och min rika trädgård lyssnar jag på radion. Programmet Tendens i P1 har denna vecka ett tema som handlar om synen på arbete. Varje dag har några kloka människor diskuterat alternativ till den arbetslinje, som alla partier anslutit sig till i valrörelsen. Denna kapitalistiska inställning handlar bara om lönearbete. Man kan tro att alla bekänner sig till Bibeln - "Den som inte arbetar, skall inte heller äta". Men i Tendens har man visat att det visst går att leva i ett rikt samhälle utan att vi arbetar ihjäl oss. Då menar jag inte bara rikt i pengahänseende. Det finns så många andra värden i livet som går förlorade om vi bara strävar efter att konsumera. Dessutom försvinner många arbeten i maskiners och datorers tidevarv. Även i högkonjunkturer går folk arbetslösa och känner sig värdelösa, eftersom moralisterna bland politiker talar om vanliga människor eller verklighetens folk som är definierade blott och bart genom sitt arbete. "Sådan är kapitalismen..."

Eller som en av väninnorna i boken "Kvinnorummet" förklarar begreppet kapitalism för sin dotter: ""Det är enkelt, den är ett spel, du vet. Första ronden: Folk som är bra på att hugga för sig får mesta kosingen. Andra ronden: De bestämmer spelets regler och utformar dem så att de kan vara säkra på att få behålla den mesta kosingen. Sedan är det riktigt enkelt. De rika håller de fattiga på plats och de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare. Jag har till och med spelat det här spelet på ett eller annat ställe."

Det blir svårt att välja etikett för det här inlägget. Det får bli flera stycken.

5 kommentarer:

Torbjörn B sa...

Citatet hämtat från "Kvinnorummet" av Marilyn French, det skriver jag under på till 100%! En lika enkel som genialt formulerad beskrivning av kapitalismen och dess avsaknad av solidaritet och medmänsklighet.

Torbjörn B

Skogsviola sa...

Tack Torbjörn, för din instämmande kommentar. Hoppas vi är tillräckligt många med denna insikt, så vi får en förändring av sakernas tillstånd efter valet!

Långa Skuggan sa...

Ja, för tänk! Fyra år till med denna cyniska kapitalistregering! Man ryser vid tanken!

Polargrevinnan sa...

Jag måste nog läsa om Kvinnorumet. du har kommit med så många bra citat.
Visst är det höstlikt nu. Jag blir lite vemodig och tycker sommaren går så fort. Det gäller att leva här och nu- alltså ska jag försöka göra som du -titta på det, som trots allt finns kvar av sommaren. Det vattnas även i min mun när jag ser dina fina bönor.
Politiken tycker jag kan vara rätt spännande, men nu tjatas det om samma saker. Fortfarande har ingen kunnat förklara för mig hur 400 kronors skattelättnad för den som tjänar 20.000 - kan ge flera jobb.
Tänk om de 400 kronorna används till att åka utomlands. Då har det inte blivit någon konsumtion och livmedelshandlaren behöver inte antälla någon. Vem vet inte, vem inte vet????
Ha en kommande bra och trevlig helg.
Kram Viola.

Skogsviola sa...

Kära Viola!
Tack för din kommentar! Jag tror vi kanske är något av själsfränder?! Det verkar som om vi har lite mer än namnet gemensamt i alla fall (Viola är mitt andra namn)