fredag 15 juli 2011

Unos djur

Vi hade besök ett par dagar av makens syster och svåger från Linköping. Eftersom vi inte ville sitta och uggla i stugan hela dagarna, tog vi med våra gäster på en liten utflykt till Unos djur i Bredared, halvannan bil utanför Borås. Tänkte att det skulle passa bra, särskilt som svågern också är en hobbyslöjdare.

Uno Axelsson var en märklig man. Han hade en sällsam förmåga att kunna se motiv för sin konst i naturens irrgångar. Han började som många andra slöjdare att göra skålar av vrilar - utväxter på träd - som han hittade i sin skog. Men Uno var inte bara hantverkare. Han var också konstnär. Han nöjde sig inte med att göra skålar. Han började skära ut djur, som fick ta plats i eller på skålarna. Så småningom gav han sig också på större trädstycken, stubbar och stammar.


Unos verk kännetecknas av att han alltid skar ut sina motiv ur ett enda stycke trä. Han målade och lackade sina alster, en del mycket naturtrogna, andra mer surrealistiska och ofta är de gjorda med humor och en glimt i ögat, som t.ex. den här suggan med sina kultingar...

och här ett fågelbo...

... och en hel skog med rävar och älgar.
http://www.blogger.com/img/blank.gif


Uno Axelsson gick bort 2002. Hustrun och de tre barnen fortsatte att visa hans verk på gården hemma i Gravryd några år. Sedan ett par år tillbaka förvaltas samlingen av Bredareds Hembygdsförening, som också har byggt en fin utställningslokal i anslutning till Bygdegården. Många besökare från när och fjärran har hittat till den lilla byn Bredared och delar av samlingen har också ställts ut på Virserums konsthall, Nordiska museet, Liljevalchs Konsthall och Göteborgs Konstmuseum. Även internationellt har verken blivit kända genom utställningar i Mexiko, USA, Kanade, Norge och Finland.
Adressen till utställningens hemsida är: www.unosdjur.com

1 kommentar:

Polargrevinnan sa...

Vad man får veta genom bloggarna.
Unos djur måste jag se. Vi åker genom Borås ibland när vi tar omvägar till Göteborg för att hälsa på min äldste son.
Vad roligt att du tagit upp ditt måleri. Du är ju jätteduktig. Jag har märkt att många som målar är alldeles för självkritiska. Måla på bara.
Kram Viola