söndag 31 juli 2011

Avskedsmiddag

Så var det slut för den här gången, i morgon åker dottern tillbaka till Stockholm och slitet igen. Men naturligtvis måste vi ha en god sista måltid för den här gången. Maken har provat ett nytt recept att grilla hel kyckling. Det fick det bli ikväll. Efter en riktig långbastu blev det en måltid efter gemensamma ansträngningar.

Förberedelserna inleddes redan under dagens bastusejour. Maken sprang upp och ner för att hålla ordning på grillen. När alla badat färdigt blev det samling kring grytorna. Dottern blandade en mojito, jag gjorde potatisgratäng och efterrätt - rabarberpaj på egenodlade rabarber och maken grillade kyckling på ett nytt sätt. Det går till så att man fyller en hel kyckling med en massa godis, som jag inte helt har kontroll på, men lök och citronbitar finns i alla fall med. Sedan trär han upp kycklingen över en vanlig konservburk, som är till ca en tredjedel fylld med öl. Sedan grillas kycklingen på indirekt värme i ca en timme. Det blir fantastiskt saftigt och gott.

Potatisgratängen, sallad, ett par såser och rödvin. Sedan är det klart.


För att göra det extra festligt tog maken på sig sin Borsalino när han grillade kycklingen.Så här ser det ut, när kycklingen står där och puttrar på sin konservburk.

Sedan blev det rabarberpaj med vaniljglass och en Sauternes, som vännerna Roland och Bengt-Arne hade med sig i fredags, när de gästade oss.

Jag tror att dottern var nöjd. Hon säger att hon gärna stannat ett par dagar till. Det är skönt att höra att hon trivs hos oss. Och jag är glad för att få vara i hennes närhet nästan en hel vecka. Det är inte så ofta nu för tiden.

Inga kommentarer: