söndag 18 september 2011

Arbetets njutning


Finns det något mer stämningshöjande än en brasa i öppna spisen? Den sprakar och lyser och spridervärme och inbjuder till tankar och reflektioner. Vi har inte haft någon brasa i vår öppna spis sedan i våras. Men nu tog vi oss för att rensa ut all aska och maken tog sig upp på taket och sotade skorstenen. Och efter att stora grovdammsugaren gjort sitt och jag hittat ett undermedel att göra rent glasluckorna med, kunde vi inte motstå att tända en brasa. Maken har sett till att vi har vedboden full med torr fin ved, som ska räcka ett bra tag. Det är en rikedom - torr ved!

Naturmorgon i P1 handlade just denna morgon om konsten att göra upp eld. Och nog är det en konst att bevara. Ett mänskligt livsvillkor....

Vi företog oss ytterligare ett livsviktigt jobb i helgen. Vi rensade avlopp. Tråkigare jobb än att sota, men nödvändigt. Maken skötte det mesta av detta, som väl var. Och visst är det skönt när diskvattnet rinner undan som det ska och inte står och bubblar i slasken en lång stund innan det försvinner.

Jag känner mig så tillfreds efter ett väl förrättat värv och bastun och efterföljande måltid blir än mer njutbara.

Nu är vi tillbaka i stan. Här behöver vi inte sota och inte rensa avlopp heller, om vi inte vill. Det blir inte så mycket kroppsarbete i en lägenhet. Så tack och lov för stugan. Den håller oss igång och så har vi ju brasan att filosofera över!

Inga kommentarer: