måndag 19 september 2011

Rötter


Nu när hösten är kommen har jag börjat studera mina anor igen. En del av detta är att gå igenom gamla fotografier. Så hittade jag härom dagen i min ärvda chiffonjé ovanstående foto. Till fotot fanns ett papper bifogat. Det var skrivet med mammas vackra handstil. Så här stod det:

"HÅLAN, torp under Lundsbol.

Här bodde Johannes Olofsson, född 4/4 1800, död 25/11 1863, och hustrun Maria Andersdotter, född 5/3 1806, död 14/4 1866? De hade minst sex barn, däribland dottern Edela, född 29/11 1836, död 1915.
Edela Johannesdotter gifte sig 27/12 1872 med torparen Carl Eriksson på Andorslid under Örby Bosgård, född 1835, död 1918. De hade sönerna Johan, född 19/2 1874, död 1918 och Edvard född 19/2 1874, död 15/8 1874."


För mig sätter en sådan här bild och de knapphändiga personuppgifterna, igång fantasin. Vilka var de här människorna egentligen? Hur såg de ut? Hur levde de sina liv? man kan ana att det var ganska så strävsamt. Men mer...? Jag vet hur jag är släkt med dem.

Johannes Olofsson och hans hustru Maria var min farfars morföräldrar. Om min farfar har jag tidigare skrivit i bloggen. Både min farfar Johan och min farfars far Carl Eriksson dog 1918 i spanska sjukan. De ligger begravna ganska när varandra på Örby kyrkogård, medan farfars mor, Edela, som dog tre år tidigare, är begravd ett stycke därifrån.

För några år sedan hade jag anledning att rensa bland mina böcker. Jag hittade då en gammal postilla, som pappa tagit hand om när farmor hade dött. Den har legat i lådorna och jag hade glömt bort den. I på försättsbladet stod präntat "Till Edela Johannisdotter vid konfirmationen". Jag var tveksam om vilken Edela det handlade. Min morfars mormor bar också detta namn. Men årtal och annat stämde bättre med min farfars mor. Jag gav boken till min kusin Anette, som har samma släktrelation till Edela som jag. Anette är kyrkomusiker och den enda i min släkt som är kyrkligt engagerad.

Nu tänker jag på Edela, som kom mig närmare, när jag fann fotot på den lilla stugan, som var hennes barndomshem. Visst är det spännande att söka sina rötter!

2 kommentarer:

Polargrevinnan sa...

Jag skulle gärna börja släktforska, men jag är inte riktigt säker på om jag vill ta så mycket tid som det faktiskt skall till om man ska komma någon vart.
Jag har en morbror som kommit rätt långt på min mors sida och allt förstördes vid en brand. Han hade skrivit allt för hand.
Jag älskar att läsa generationsromaner just för att vi har levt så olika liv.
Jag förstår att din fantasi sätts i gång när du får så mycket fakta.
Det får kanske mersmak och du börjar forska efter dina anor.
Ha det bra.
Kram Viola

Martin Karlsson sa...

Hej "Skogs-viola"!

Vad roligt att jag snubblade in på din blogg just nu! Vi hittade nämligen (ytterligare) en hel hög med gamla postillor och liknande i mammas kvarlåtenskap. En där också "Edela Johans Doter" med sirlig stil har präntat sitt namn år 1864. Adressen ser då ut att ha varit Horndal, men det är lite osäkert.

I en annan scannade jag in den handskrivna texten på försättsbladet, men jag förstår nu att jag inte kan kommentera med bild här! Jag skickar den med messenger istället. Som jag tror står det så här:
Dänna Bok tilhör mig med Rätta
Låtta Hansdoter i övra Andorslid under Örby Bosgården
Föd där 15 oktober 1820

Antagligen måste detta vara torparna före vår farfarsfar och -mor? Men fanns det ett övre och ett nedre Andorslid?

Hur som helst svindlar tanken när man får läsa en så personlig hälsning, som varit gömd bakom en bokpärm i nästan tvåhundra år! Vad finns det kvar efter oss, i det 23:e århundradet? Hoppas att det fortfarande går att hitta dina bloggar, så att någon av våra ättlingar kan få samma hisnande känsla!

Hälsningar från kusin Martin