fredag 3 maj 2013

Första maj 2013....


..... och den blev inte som vanligt. Om vi är hemma brukar vi alltid gå med i demonstrationståget och deltaga i mötet, sjunga Internationalen och Arbetets söner och känna entusiasm, kampanda. Men i år... Jag känner inte igen mig själv. Det är som om engagemang och kämpaglöd har falnat. Är jag ett offer för den nya samhällsandan? Individualismens tidevarv? Brist på igenkännande med de politiska företrädarna? Saknad av ideologiska företrädare? Eller har jag helt enkelt blivit gammal och bekväm?

Hur som helst, stugan lockade mer. Vackert väder, vårbruket har börjat, trastarna sjunger, "Längtan till landet" tog överhanden. Och lyckan att se de första frösådderna ta sig. De första spirande små bladen.
Basilika....


luktärter.....

och plocksallad.....

Det värmer inombords. Men en annan värme släpper inte taget. Solidaritetsvärmen. Jag lyssnar på radio och konstaterar att ovanligt många program har en 1:a maj-prägel. Kulturradion berättar om en utställning av "demonstrationskonst" t.ex. Och jag tänker på alla tåg jag gått i genom åren - i Kalmar, i Vetlanda, i Stockholm, i Göteborg och framför allt på senare år i Borås. Alla appeller och tal jag applåderat och applåder jag själv mottagit i sånggrupper - S-dur, Rödmyrorna....

Och så tänker jag på min gamla pappa och sjunger för mig själv ute i växthuset:

Första maj, första maj, varje sliten kavaj
blir en mantel av strålande ljus.
Varje trött proletär glömmer mödornas värld
och går drucken av vårvindars rus.

Oh, du älskogens vår, som befriande går
genom landen i segrarefärd.
Du är drömmens också och var blick i det blå,
blir en blick in i undrernas värld.

Vart förtryckarnas hot, varje vardag av sot
blir idag till en lumpen legend.
Och vår håg och vår hand röres fritt utan band,
och vår blick är mot framtiden spänd.

Nästa år är det valår. Kanske jag mobiliserar den gamla entusiasmen igen.....

3 kommentarer:

Gun-Britt Persson sa...

Hoppas det var bekvämlighet som höll dig kvar i stugan. Vi var ganska många ändå: 350 säger BT men 450 säger Tord, partikamrat. 400 då kan jag säga och fanorna fladdrade i vinden och vi applåderade i Stadsparken. Precis som vanligt. Hoppas vi ses nästa år.

Långa Skuggan sa...

BT ska man inte lita på i såna sammanhang. I Kinna var det också mycket folk ute. Jag var både på V och S och det var positiva vibbar på båda ställena. Kom igen tjejen! Nästa år är du på banan igen!

Polargrevinnan sa...

Det är nog så att vi förändras med åren och prioriterar andra saker - som du nu med landet.
Det tycks mig att 1:maj tågen börjar att glesna. Det finns idag så många sätt att visa sin soliditet på.
Valår nästa år - Jag lyssnade på partidebatten i går. Det lär bli många debatter innan valet. Jag känner mig ganska vilsen numera.
Ibland tycker jag att alla är mer eller mindre lika - några miljarder hit och dit men vad är viktigast.
Ha det bra.
Kram Viola