torsdag 24 mars 2011

Änglar finns dom?


Nu ska vi fira Våffeldagen, Vårfrudagen eller Jungfru Marie Bebådelsedag. Kanske jag borde skriva i omvänd ordning. Bebådelsen är väl det ursprungliga. Men frågan är om inte våfflorna är mer kända i våra dagar.

Jag tänker på tonårsflickan Maria, som enligt legenden blev med barn på ett så konstigt sätt. En ängel som kallar sig Gabriel, talar om för henne att hon ska ha barn. Visste hon över huvud taget hur barn blir till? Vem var den här Gabriel egentligen. Något skumt är det väl med honom.

Det är ganska fascinerande hur den här historien har kunnat få så stor betydelse för en stor del av mänskligheten. Guds son skulle ju födas till människa, varför kunde han inte få komma till världen som alla andra människor. Var det Gabriel, som lurat henne eller var det rent av Josef, som verkligen var pappan? Men enligt poeten Hjalmar Gullberg, som skrivit ett par diktsviter om den här historien, så var Maria redan med barn när hon och Josef blev ihop. Men Josef gillade väl henne. Enligt Gullberg resonerade han som så "fast det blir förödmjukande och svårt, så vill jag kalla hennes barn för vårt".

Det här med faderskap är en svår sak. Det har bekymrat manliga författare och konstnärer genom århundraden. Ibsen och Strindberg skrev ju t.ex. dramer som Vildanden och Fadren. Vem mödrarna är behöver man inte tvivla på, men hur har de här historierna, inte minst myten om jungrufödseln, påverkat synen på kvinnan. Kanske var det bäst att göra Guds moder till en jungfru, så man inte skulle behöva misstänka henne för att ha varit ute och slarvat.

I ett par dagar nu har det pågått en debatt i radions Ring P1 om den sexualupplysningsfilm, som producerats för att använda i skolorna. En del förfasar sig, andra tycker filmen är jättebra. Jag har sett ett avsnitt och är klar över min uppfattning. Visst är det bra att det bedrivs en vettig och realistisk sexualundervisning, till skillnad från det som min generation fick - eller snarare inte fick. I det avsnitt jag såg, var det dessutom en tjej som tog initiativet. Det var något nytt och friskt. Och jag tror att lite upplysning hade nog inte skadat Maria heller.

Vad våfflorna har med saken att göra, är en annan fråga.

2 kommentarer:

Polargrevinnan sa...

Det där med våfflorna har visst något med att hönsen började värpa ordentligt efter vintern och detta firades. Inte fullt så krystat som bebådelsen.
Ang sexualupplysning är det bra att ungdomarna får veta lite fakta.
Jag gissade till mig en del och hade en bror som inbillade mig allt möjligt. Jag försökte fråga mor men hon snäste att det får du veta tids nog. Jag var 17 år nästan 18.
Ha en bra helg.
Kram Viola

Skogsviola sa...

Tack för kommentar! Min mamma var modern och berättade tidigt för oss hur barn blir till. Men det tog rätt lång tid tills jag fattade att man höll på med sånt även när man inte ville ha barn.