onsdag 13 februari 2013

Röda Kvarn


Vi har ett fantastiskt kulturutbud i den här staden. Det har jag skrivit om tidigare och det förtjänas att upprepas. En sådan fin institution är Röda Kvarn. Ett klassiskt biografnamn och i vårt fall också en klassisk byggnad.

När jag var ung, var Röda Kvarn en bland många biografer i staden. Röda Kvarn var nog den som jag mer sällan besökte då. Där visades mest det som vi kallade pang-pangfilmer, som inte intresserade en städad läroverksflicka.

Men nu för tiden är Röda Kvarn en kvalitetsbiograf. Den ägs av kommunen och förvaltas av kulturnämnden. Biljetterna kostar 50 kronor och än billigare är det för barn förstås. Det är verkligen facila priser. Dessutom är lokalerna pietetsfullt restaurerade och salongen är stor.

I söndags gick vi till Röda Kvarn för att se Jan Troells film Dom över död man, som handlar om den kände tidningsmannen Torgny Segerstedt. När vi passerat Stora torget och blickade framåt gågatan mot biografen, såg vi att det redan var lång kö vid ingången, fastän det var dryga halvtimmen kvar tills visningen av filmen skulle börja. Och än fler kom efter oss. Men vi kom in och många med oss. Salongen på Röda Kvarn har platser så det räcker långt.

Filmen då? Jo, den var mycket bra. Fina rollprestationer, särskilt av de på kvinnliga huvudrollerna, spelade av Pernilla August och Ulla Skoog. Den senare fick filmens enda guldbagge för bästa kvinnliga biroll. Men även foto, manus och förstås regi var väldigt bra.

Igår läste jag på Facebook att i mars kommer den första direktsända operaföreställningen på Röda Kvarn. Det blir Puccinis Turandot. Få se om vi får tag i biljetter till detta evenemang.

1 kommentar:

Erika G sa...

Roligt med kultur som bevaras! I Göteborg har vi härliga Hagabion som drivs av entusiastiska filmmänniskor. Jag samarbetar en del med filmpedagogerna som är där. De är väldigt duktiga på film och ungdomar.

Ha en riktigt fin helg!