torsdag 24 februari 2011

Bokrean

Så har bokrean börjat och maken och jag var där första dagen. Det blev några ordentliga tegelstenar, några av dem troligen bladvändare, andra som tar lite längre tid att plöja igenom. Rean håller ju på några veckor så det är möjligt att det blir några kompletteringar.



Jag valde tre böcker. Anneli Jordals bok om Ellen Keys kärlekshistoria, "Jag skulle vara din HUND (om jag bara finge vara i din närhet), Joyce Carol Oates: Älskade syster och Carlos Ruiz Zafon: Ängelns lek.
Oates hör till mina absoluta favoritförfattare. Jag började läsa hennes böcker redan på 70-talet, när de började komma i svensk översättning. Nu är det ett par år sedan jag läste något av henne. Anneli Jordal har också blivit en favorit under senare år och den som en gång läst boken "Vindens skugga" av Ruiz Zafon (vilket jag gjorde som ljudbok under en bussresa till Italien för några år sedan) måste ju bara läsa något mer av honom.



Två böcker valde vi gemensamt. Först "Jorden de ärvde" av journalisten Björn af Kleen. Den handlar om den svenska jordägande adeln och väckte en hel del debatt, när den kom ut. Jag lyssnade till af Kleens sommarprogram, som var mycket intressant.
Leif GW Persons böcker gillar vi båda. Av kriminalromanförfattare hör han till de absolut bästa enligt vår mening.



Makens val blev dessa tre: Först en liten bok med tillhörande CD-skiva, "Svenska fåglar & deras läten". Vi har flera fågelböcker och skivor med läten också, men faktiskt ingen som kombinerar båda. Den kommer vi båda att ha nytta av. Maken är mycket historieintresserad och denna gång blev det två Steve Sem-Sandbergs prisbelönda roman, "De fattiga i Lódz´ och en biografi över Hitler skriven av Bengt Liljegren. Den lär vara mer fördjupande än de flesta av alla som skrivits om denne man, enligt recentionerna.

Nu måste vi väl rensa lite i hyllorna för att få in de här tjockisarna. Vi har ju inte obegränsat med plats. Det är alltid lika svårt. De nya får väl ligga framme så länge.

2 kommentarer:

Polargrevinnan sa...

Ja visst, det är bokrea! För några år sedan låg jag på låset när rean började. I år har den nästan gått mig förbi. Jag har så många olästa böcker, kommer det hit flera blir jag stressad. Men det kommer en ny rea nästa år. Lite osunt är det med reorna. Jag fick Mario Vargas Bockfesten i julklapp. Den kostade 298 kronor och nu reas den för 69 kronor.
Qates bok "Älskade syster" har jag läst. Du har riktiga högtidsstunder framför dig.
Önskar dig en trevlig weekend.
Kram Viola

Skogsviola sa...

Det ligger mycket i det du säger. Jag har också olästa böcker, men kunde inte låta bli i alla fall. Men inte är det som reorna förr. Jag fick Combüchens "Spill" i julklapp och maken fick "Bockfesten" precis som du. Lite snopen blir man allt när de redan dyker upp på rean. Det är väl konsumtionssamhällets hets som gör sig gällande.