söndag 20 februari 2011

Matkultur eller kulturmatKommer ni ihåg Aino Heimersson? Hon var journalist, krönikör och matskribent i Aftonbladet för så där en tjugofem år sedan. Aino hette från början Karlsson i efternamn. Hon är dotter till den skicklige satirtecknaren Ewert Karlsson, mer känd som EWK. Efternamnet Heimersson fick hon genom äktenskapet med den kände journalisten Staffan Heimersson. Staffan var ju en världsreporter, vilket även Aino var, bl.a. var hon krigskorrespondent i Mellanöstern. Matintryck från hela världen har hon samlat i den här boken, som hamnade i vår kokbokshylla för ganska så många år sedan efter en bokrea. Jag hade faktiskt glömt bort att vi hade den, men maken plockade fram den igår och lagade laxschnitzlar med gräddsås enligt ett recept, hämtat från Frankrike.

Boken kom ut 1982 och Aino tog hjälp med illustrationerna av sin pappa EWK. Jag gillar porträttet av Aino som en pudding med änglavingar på pärmen. Säkert gjort med stor kärlek.

Vi har fler bilder och illustrationer av EWK i vårt hem. Bl.a. det här kända porträttet av Tage Erlander, som hänger bredvid hyllan med historie- och memoarböcker i makens rum.

Inga kommentarer: