fredag 4 februari 2011

Fredagskväll i februariDet blev en mysig fredagskväll på tu man hand. För en gångs skull dukade vi upp framför TV:n och åt hela måltiden där. Maken var sugen på färska räkor, så vi köpte sådana, när vi veckohandlade tidigare på dagen, trots att de var dyra. Då får man njuta desto mer. Varmrätten hade maken fixat tidigare på dagen; tjälknöl på älgkött med rösti och kokt broccoli. Själv försökte jag mig på en gammal klassiker som efterrätt, crèpes Suzette, men det blev inte så värst bra, för mycket apelsinsås och för lite likör, när jag skulle bränna av det hela. Men det var värt ett försök i alla fall.

Till huvudrätten tog vi fram den näst sista flaskan från höstens italienresa, en Barbera Alba från firman Francone. Den firman finns inte representerad i systembolagets sortiment, så den njöt vi länge av.

Bordsutsmyckning bestod av ljusstaken, som vi köpte på vår bröllopsresa till Sjusjöen i Norge 1964. Det var modernt med tenn och i Norge fanns det många tennsmidare, som bjöd ut sina alster. Utöver staken köpte vi ett askfat med samma dekor och en stor hamrad skål, som vi mest använt att servera frukt i. Jag tycker att det klassiska gilleljuset brinner så vackert. Det blir ett så fint spetsmönster i kanten och det rinner ingenting. Som gjort för mysiga hemmakvällar.

Inga kommentarer: