lördag 19 februari 2011

Franskbröd och skidåkning


Lördag. Börjar alltid klockan sex med Naturmorgon i radion. Det är ett av mina favoritprogram. Kaffe på sängen som vanligt och så har man hämtat sig från gårdagens vinprovning.

Solen strålar utanför fönstret, men termometern står alldeles för långt under nollan och det blåser!! Mina artrosknän värker och jag VILL inte gå ut.

Jag går inte ut. När maken tar sin långa runda sätter jag en deg. Gateaux franska. Ett recept som jag tar fram då och då. Det blir fantastiskt gott, men det tar tid. Degen ska knådas och jäsa minst fyra gånger innan man formar limporna. Enl. receptet ska man använda "maskin med degkrokar". Det är kört för min del numera. Min gamla Husqvarna hushållsassistent brände motorn för ett par år sedan och vilar saligen på sopstationen. Men knåda deg är ganska bra för värkande händer, så jag knådar och står i som den värsta maskin.

Samtidigt är det skidåkning på TV, både utför och på längden. Mina favoritsporter, och spännande blir det. Jag rör mig mellan vardagsrummet och köket. Knådar deg och håller koll på TV:n. Maria PH ligger fyra efter första åket. Ida Ingmarsdotter blir sensationellt bästa svenska på tio km klassiskt i Drammen och åker till sig startsträckan i VM-stafetten enligt kommentatorerna.

Jag bjuder maken på det nybakade brödet. Knapriga kanter och mjukt, segt innanmäte. Lägger en tjock skiva västerbottensost på. Han gillar det och jag gillar honom.

Sedan tar Maria PH bronsmedalj i VM och Daniel Rickardsson vinner överlägset herrarnas femton km klassiskt i Drammen. Och maken lagar lax till middag. Efter recept med kulturell bakgrund. Men det ska jag berätta om i morgon.

Inga kommentarer: